De intensieve veehouderij levert goede resultaten als het gaat om de reductie van ammoniak. De totale uitstoot van ammoniak is over 2015 wel licht gestegen, maar deze stijging wordt afgezwakt door een dalende uitstoot in de varkens- en pluimveesector. De stijging wordt vooral veroorzaakt door kunstmest.
Dat blijkt uit een rapport van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), waar de Nederlandse politiek haar beleid op baseert. Ondanks een lichte stijging bleef Nederland in 2015 wel onder het Europees gestelde plafond van 127,6 kiloton. De boosdoener voor de lichte stijging is het toenemende gebruik van kunstmest op het land. De schonere stalsystemen, in de intensieve veehouderij, compenseren juist die lichte stijging.
Nieuwe inzichten
In het rapport valt ook te lezen dat de totale uitstoot van ammoniak, tussen 1990 en 2015, met terugwerkende kracht naar beneden is bijgesteld. Dat komt door nieuwe inzichten in de emissiefactoren, waarmee de uitstoot wordt berekend. Zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, die via kunstmest wordt uitgestoten, gecorrigeerd. Nieuwe inzichten laten zien dat de jaarlijkse uitstoot ongeveer 4 kiloton lager was dan aanvankelijk gedacht.
Ook de emmissies van stikstofoxiden, zwaveldioxiden en niet-methaan vluchtige organische stoffen blijven licht dalen. Dit komt vooral door schonere brandstoffen en systemen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874267/Minder-ammoniakuitstoot-in-intensieve-veehouderij-]Minder ammoniakuitstoot in intensieve veehouderij[/url]