De Stichting Mesdag-Zuivelfonds roept Tweede Kamerleden op om niet verder te praten over een nieuw mestbeleid. De stichting wil eerst onderzoek doen naar de ecologische normstelling van oppervlaktewateren.
De Tweede Kamer zal op 18 mei debatteren over het toekomstig mestbeleid en de invulling van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtilijn.
Goede kwaliteit grond- en oppervlaktewater
Het uitgangspunt van het nieuwe mestbeleid is een ecologische goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Het Mesdagfonds zegt aanwijzigingen te hebben dat de overheden te wisselend omgaan met de normen voor grond- en oppervlaktewater.
Lokale overheden zouden regelmatige hogere natuurdoelen opleggen aan de land- en tuinbouw dan aan de natuurgebieden.
Veel strengere normen
De waterschappen in West-Nederland hanteren bijvoorbeleld veel strengere normen dan de landelijke richtlijn. Diverse waterschappen eisen een hogere nutrientennorm voor land- en tuinbouwgebieden dan voor de natuurgebieden zelf. Dit zou ook gelden voor de 13 Natura 2000-gebieden. De ecologische doelen voor deze gebieden zijn lichter dan de landelijke streefnorm.
Bizar
Het Mesdagfonds noemt dit een bizarre en ongewenste situatie. De stichting roept de Tweede Kamer op om niet eerder in debat te gaan, maar om eerst helderheid te krijgen over de normstelling van grond- en oppervlaktewater in Nederland. Ook is er, volgens de stichting, onvoldoende zicht op de redenen waarom de waterkwaliteit al zo'n 10 jaar niet meer verbeterd is. Ondanks het feit dat er ongeveer 30 procent minder mest, zowel stikstof als fosfaat, op het land terecht komt.
De juiste toepassing van de normen is cruciaal voor het Nederlandse mestbeleid. Op basis van de strengere normering voor boerenafwateringen rapporteren het PBL en de Nederlandse overheid (ministerie I&M) aan Brussel dat de landbouw de normen overschrijdt. Bij natuurlijke wateren is ook een geringere overschrijding.
Forse opgave
De aanleiding voor de oproep is het debat op 18 mei. Ook het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) 'Evaluatie Meststoffenwet', dat vorige maand is verschenen, heeft invloed. In dat rapport wordt beschreven dat het mestbeleid al jaren niet meer effectief genoeg is. Het PBL geeft aan dat er voor een aantal gebieden in Nederland een forse opgave ligt voor de land- en tuinbouw om de waterkwaliteit te verbeteren.
Het bestuur van de stichting bestaat uit Jan Cees Vogelaar, Lubbert van Dellen en melkveehouder Jan Eggenkamp. Zij richten zich vooral op de ondersteuning van projecten, die de kwaliteit van melk verbeteren en de kwaliteit van het totale veehouderijsysteem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874238/Mesdagfonds-wil-stop-op-nieuw-mestbeleid]Mesdagfonds wil stop op nieuw mestbeleid[/url]