Uitkomst PBL-evaluatie

Aanpak mestfraude sleutel tot derogatie

30 Maart 2017 - Wouter Baan - 11 reacties

Het Nederlandse mestbeleid is niet effectief genoeg om de, in Europa, afgesproken doelen voor schoon oppervlaktewater te behalen. Dat is de uitkomst van de PBL-evaluatie over de Meststoffenwet. De huidige aanpak van het mestprobleem loopt tegen zijn grenzen aan. Zwarte mest wordt gezien als één van de boosdoeners.

Het PBL, Planbureau voor de Leefomgeving, concludeert dat het nitraatdoel voor grondwater op zandgebeid in de regel wordt behaald. Dit ondanks dat er in een paar deelgebieden wel sprake is van normoverschrijding.

De doelstelling voor fosfor in oppervlaktewater, afgeleid uit de Kaderrichtlijn Water, wordt echter niet gehaald. Van alle metingen was zeker de helft niet op orde. Dat komt vooral door landbouwvervuiling. De nitraatconcentraties in water, die spoelen uit onder de landbouwgrond, zijn in de afgelopen 10 jaar significant gedaald. Die daling stagneert nu.

Minder dieren betekent niet meteen er minder mest wordt gebruikt

Derogatie op de tocht
De uitkomsten van het rapport zijn een gevaar voor het behoud van de derogatie voor de gebruiksnomen van mest. Één van de voorwaarden voor de derogatie is namelijk dat de waterkwaliteit in Nederland een verbetering laat zien.

De GVE-regeling uit het fosfaatreductieplan, die in maart gestart is, stuurt aan op minder vee in Nederland. Dat wordt gedaan om onder het fosfaatplafond te blijven. Dat is een andere voorwaarde van de derogatie. Minder dieren betekent logischerwijs ook minder druk op de mestmarkt. Echter, minder druk op de mestmarkt betekent niet automatisch dat er een verbetering van de waterkwaliteit in gang wordt gezet.

Mocht de derogatie voor 2018 komen te vervallen, dan stijgen de kosten van de mestafzet en de aankoop van kunstmest met circa 200 miljoen euro per jaar. Dat is een gigantisch bedrag voor de Nederlandse landbouw. Dit onderstreept nogmaals het belang van de derogatie voor mestnormen. 

Aanpak mestfraude sleutel tot derogatie

Mestfraude voorkomen 
Om de gestelde doelstelling alsnog te behalen, wordt ondermeer op de aanpak van mestfraude gewezen. Die norm wordt nu nog overschreden. Echter, het ging gemiddeld slechts om minder dan 5 milligram nitraat per liter grondwater. In feite wordt in bijna het gehele zandgebied de doelstellingen van de Europese nitraatrichtlijn behaald.

De problemen liggen vooral in het zuiden van Nederland. Daar komt de overschrijding nog boven de 30 milligram nitraat per liter uit. Een deel hiervan wordt waarschijnlijk veroorzaakt door mestfraude. Volgens het Planbureau voor de Leefbaarheid worden op circa 10 procent van de risicobedriven één of meer gebruiksnormen overschreden. Ook zijn er zeer hoge fosfaatgehaltes gevonden in de mestmonsters.

Het nitraatdoel voor grondwater is met het huidige mestbeleid mogelijk wel haalbaar. Dat zegt het Planbureau voor de Leefbaarheid. De voorwaarde is wel dat de overheid en de landbouwsector gaan samenwerken om zo de mestfraude aan te pakken. Ook stuurt het PBL aan op meer regionaal maatwerk. 

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam komt later in het jaar met een reactie op de bevindingen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
john 30 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873979/Aanpak-mestfraude-sleutel-tot-behoud-van-derogatie-]Aanpak mestfraude sleutel tot behoud van derogatie[/url]
geef bedrijven die voldoen aan de eisen gewoon de ruimte die ze verdienen. goede monsters = meer gebruiksruimte.
Jan 30 Maart 2017
Pak vervuilers aan meer controle intensieve veehouderij grootse vervuiler.
Paul 31 Maart 2017
Ben grootte voorstander van watermonsters op perceelniveau. Boeren die altijd netjes werken hebben niets te vrezen
Grad 31 Maart 2017
De fraude plegers boer en loonwerker aanpakken zodat ze alles kwijt raken
eerder houd het niet op
Iedere boer verplicht grondmonsters laten nemen en dat als basis voor mestplaatsing gebruiken . Dan komen fraudeurs aan het licht .
Abonnee
Thieu 31 Maart 2017
En weer komt de mest ellende uit het zuiden.
kees 31 Maart 2017
laat hun tijd besteden aan opsporen van drugscriminelen die drugs afval dumpen. in het buitengebied. en niet weer het boertje de zwarte piet toe te spelen.
john 31 Maart 2017
systeem in België is perfect. Wil je meer bemesten dan steek je monsters en doe je met de derogatie mee. wil je niet meer bemesten dan doe je niet en hanteer je de standaard gebruiksnormen.
pietje 31 Maart 2017
NIET de landbouw is de grote boosdoener. Maar de lekkende riolen in de grote steden vervuilen meer dan de landbouw, hoe kan anders de NMV de hoogste gehaltes in het oppervlakte water in de grote steden meten.
Ook in natuurgebieden is het nitraat gehalte in het oppervlakte water hoger dan in landbouwgebieden (hier worden geen gewasresten afgevoerd)
Maar bij het PBL werken te veel groen linkers.
Abonnee
Fortissimo 1 April 2017
Het lijkt een politiek spel. Door de zwarte mest troefkaart te spelen wordt de aandacht afgeleid van de werkelijke discussie, namelijk de problematiek die speelt rond de zuiveringen en grote steden in de Randstad en die ook d.m.v. monstername kan worden onderbouwd. Door nu de grote onbekende (nl. de zwarte mest) tevoorschijn te halen is er geen feitelijke onderbouwing nodig. Immers illegaal is niet in cijfers vast te leggen. Probleem opgelost en focus verlegd.
kwaad 1 April 2017
zou zeggen ga eerst de particulieren beschermen en dat is een zaak van RVO en NVWA.
daar word misbruik van gemaakt zoek maar een stukje land op waar geen mest op komt en vul dit mooi in kun je zo geld in eigenzak steken geen mest te veel zo particulieren weten en snappen er toch niks van en dan ook nog bedrijfstoeslag krijgen.
Denk dat ze die boeren hardhandig aan moeten pakken eerst de hamburger nu van dam,die lost ook weer niks op te triest voor woorden.
Piet 2 April 2017
Keihard aanpakken de fraudeurs nee criminelen met hun mest in de overschrijding gebieden Ze verpesten het voor iedereen Bedrijfssluiting en zware boete vergeet de intermediairs niet Nog erger dan drugscriminelen
Abonnee
kalf 2 April 2017
Hoe zit het met de mega import van kalveren, dat geeft toch ook mestoverschot? Derogatie straks van tafel.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden