De weersvoorspellingen voor deze periode waren al niet hoopgevend, maar nu de regen op plaatsen met bakken naar beneden komt blokkeert dat het uitrijden van mest. Ook was er deze week een run op de stoppersregeling voor mest. Wat dit doet met de mestprijzen blijkt uit de analyse voor insiders van Boerenbusiness.
Een aantal loonwerkers heeft donderdagnacht nog zolang mogelijk doorgewerkt, maar kwamen uiteindelijk in de loop van de nacht ook stil te staan. De omstandigheden waaronder kon worden uitgereden werden naarmate de week vorderde met de dag minder.
Het merendeel van de mest is uitgereden op graspercelen en in beperkte mate op bouwland, waaronder graszaadpercelen, bietenpercelen en een enkel wintertarweperceel. Voor intermediairs wordt deze regenperiode gebruikt om de mestsilo’s verder af te vullen. Na de afgelopen winterperiode bleek er gemiddeld meer ruimte in de mestsilo’s te zitten dan afgelopen jaar.
Dit betekent dat de regen niet alleen een streep zet door het uitrijden van mest, maar ook een rem zet op een verdere daling van de ophaalbijdragen. Insiders geven aan dat de mestmarkt vast zit en dat daar naar verwachting de komende week nog geen verandering in komt.
Nu de stoppersregeling voor melkveehouders in werking is gezet gaat op redelijk korte termijn de rundveestapel krimpen. De eerste shift is ruim 4 keer overtekend, zodat veehouders door loting te horen krijgen wie wel of niet in aanmerking komt voor deze regeling. Daar trekken instanties de komende 4 weken tijd voor uit. Daarna hebben melkveehouders 6 weken de tijd om de veestapel ‘op te ruimen’. Alleen voor drachtige koeien is meer tijd.
Of de ophaalbijdragen van rundveedrijfmest mede door de stoppersregeling versneld gaan dalen is onduidelijk. De mutaties van deze week wijzen daar in ieder geval nog niet op.