Tot aan de Nederlandse grens heeft mest geen geheimen voor de Nederlandse en Duitse overheden, maar wat er met de mest gebeurt zodra deze de grens overgaat blijft in nevelen gehuld. Reden voor de Nederlanders en de Duitsers om nauwer te gaan samenwerken bij het aanpakken van de mestfraude, zo meldt Economische Zaken.
Tijdens het Dreilàndertreffen in Berlijn, een ontmoeting tussen Nederland en de belangrijkste Duitse exportdeelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, werd duidelijk dat mestfraude en de illegale handel in antibiotica en hormonen in de veehouderij harder aangepakt gaan worden. Daarmee onderstreept Nederland, volgens staatssecretaris Sharon Dijksma, het belang van Duitsland.
De kink in de kabel blijkt de registratie van mest zodra deze de Nederlandse grens gepasseerd is. Nu is het zo dat Duitse akkerbouwers graag de Nederlandse mest ontvangen, omdat de samenstelling ervan bekend is. Iets wat in Nederland verplicht gemeld moet worden, maar het is absoluut niet duidelijk wat er met de mest gebeurt wanneer die over de grens verplaatst wordt en dat moet veranderen. Een aanpak met GPS-systemen moet hier uitkomst gaan bieden.
De deadline voor de aanpak van fraudeurs is het najaar van 2014. "Experts van beide landen streven er naar om in het najaar van 2014 transportgegevens en de juridische afwikkeling op elkaar te laten aansluiten. Zodat er meer inzicht komt in het gebruik van mest over de grens en fraude wordt ingeperkt." Of dit een haalbaar streven is moet nog gaan blijken. Nu werd namelijk duidelijk dat fraudeurs vrij spel hebben in Duitsland doordat de handhavingscapaciteit voor het opsporen van mestfraudeurs daar kleiner is dan in Nederland en het land geen centrale gegevensregistratie kent.
Het overleg ging niet alleen over mest. Ook op het gebied van antibiotica kan Duitsland nog veel leren van Nederland. Tegelijkertijd gaan de landen samen aan de slag om de illegale handel in antibiotica tegen te gaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/item/10842651/Duitsland-en-Nederland-strijden-tegen-mestfraude]Duitsland en Nederland strijden tegen mestfraude[/url]