Shutterstock

Analyse Melk

Stijging Poolse melkaanvoer zet door

19 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De Poolse melkaanvoer blijft in mei de cijfers van vorig jaar verbeteren. Eerder schreven we over de vliegende start van het Poolse zuivelseizoen, en die ontwikkeling zet door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer bedroeg in de eerste vijf maanden van 2024 5,7 miljoen ton. Dat is hoger dan de afgelopen jaren. Ter vergelijking: vorig jaar zat  de melkaanvoer op 5,5 miljoen ton in dezelfde periode, en in 2022 zat deze op 5,4 miljoen ton in de eerste vijf maanden.

Het vijfjarig gemiddelde van mei bedraagt 1,15 miljoen ton. Daar zit mei 2024 met 1,22 miljoen ton ruim boven. De melkaanvoer bedroeg vorig jaar mei 1,17 miljoen ton. In 2022 was dat 1,13 miljoen ton.

Cijfers van het Duitse Zentrale Milchmarkt Berichterstattung (ZMB) laten eveneens een stijgende Poolse melkaanvoer zien in mei, maar juist een daling van de boter- en kaasproductie jaar op jaar. In Nederland zien we eveneens een dalende boterproductie, mede als gevolg van de lagere melkaanvoer en relatief hoge roomprijzen. Mogelijk dat hetzelfde scenario zich voordoet in Polen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden