Shutterstock

Analyse MELK

Ierse melkaanvoer trekt weer wat bij

12 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De Ierse melkaanvoer was de eerste vijf maanden van 2024 lager dan de melkaanvoer in dezelfde periode een jaar eerder. De druk op het inkomen van melkveebedrijven neemt toe. Nieuwe berekeningen over het inkomen van Ierse melkveehouders geven blijk van een krappe financiële situatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Ierse melkaanvoer bedroeg in mei 1,2 miljoen ton. Dat is het laagst in de afgelopen drie jaar en 2,28% lager dan in dezelfde maand in 2023. Het verschil is echter minder groot dan in april, toen de melkaanvoer 7,88% achterliep op april vorig jaar. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde komt de melkaanvoer van mei 18.720 ton lager uit.

De melkaanvoer van januari tot en met mei bedroeg 3,4 miljoen ton, wat eveneens het laagste is in drie jaar tijd en 5,94% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit de nieuwste Eurostat-data. De Ierse melkaanvoer liep begin dit jaar voornamelijk spaak door het natte weer. Maar dat zijn niet de belangrijkste maanden voor de Ierse melkproductie. De melkaanvoer moet doorgaans pieken in de maanden april, mei, juni en juli.

Nieuwsmedium Irish Examiner rapporteert over de inkomsten van Ierse melkveehouders die verder onder druk zouden komen te staan. Onder meer weersomstandigheden stuwen de kosten en verminderen de melkproductie. En de melkprijzen zijn niet gestegen om de kosten te dekken. De onzekerheid neemt toe en dat weerhoudt melkveehouders investeringen te doen.

Een gemiddelde melkveehouder verdient €5,76 per uur volgens de Ierse melkleveranciersassociatie ICMSA. Volgens The Irish Farmers Journal zou dat minder zijn dan de helft van het minimumuurloon. Denis Drennan van ICMSA noemt het 'een schande, dat de meest technische en getrainde melkveehouders hiermee uit de voeten moeten'. Bij de berekening werd uitgegaan van een melkprijs van 43 cent per liter en productiekosten van 37 cent per liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden