Het gaat slecht met de meeste weidevogelsoorten in Nederland. Van veel soorten is het aantal sinds 1990 fors afgenomen. De grootste verliezers zijn de veldleeuwerik en de scholekster, hebben CBS en Sovon Vogelonderzoek Nederland onderzocht.
Volgens de twee organisaties loopt de populatie aan weidevogels terug door de nieuwe technieken van graslandbeheer in de melkveehouderij, een forse daling van het aantal hectare grasland door verstedelijking en de aanwezigheid van natuurlijke vijanden.
De populaties van grutto, scholekster, slobeend, veldleeuwerik en graspieper laten vanaf de jaren ‘90 een geleidelijke daling zien. De gruttostand is sinds die tijd gehalveerd, aldus CBS en Sovon. Scholekster en veldleeuwerik zijn met 60 procent gedaald. Van de kievit en gele kwikstaart blijven de populaties tot de eeuwwisseling nog op peil en de tureluur neemt in die periode wat toe. Maar na de eeuwwisseling is ook bij deze soorten een daling te zien, zeggen de organisaties. Alleen het aantal kuifeenden is gegroeid.
Volgens de organisaties loopt de populatie terug door enerzijds directe verliezen van nesten en kuikens, doordat melkveehouders bijvoorbeeld steeds vroeger en vaker maaien. Ook verdwijnen volgens CBS en Sovon steeds meer kruidenrijke hooilanden en komen daar 'uniform gedraineerde percelen met één of twee soorten gras' voor in de plaats, die 'makkelijker machinaal te bewerken zijn en een hogere grasproductie opleveren. Daardoor is er minder voedsel, dekking en rust voor weidevogels.'
Ook de toenemende verstedelijking speelt echter een grote rol. Door de uitbreiding van onder andere steden en de bijbehorende infrastructuur en de daarmee gepaarde toegenomen verstoring is volgens CBS en Sovon broedgebied van weidevogels verloren gegaan. In totaal verdween er sinds 1990 ruim 150.000 hectare grasland, een daling van ruim 14 procent.
Ook eieren en jonge weidevogels worden verslonden en gedood door roofdieren, melden de organisaties. Soorten als buizerd, hermelijn, bunzing, vos, kraaiachtigen, blauwe reiger, ooievaar, maar bijvoorbeeld ook egels, hebben – naast veel andere prooien en aas – ook weidevogels op het menu staan. Omdat sommige soorten roofdieren toenemen en andere afnemen valt niet te zeggen of de druk hiervan op de weidevogelstand veranderd is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865084/De-redenen-waarom-het-aantal-weidevogels-daalt]De redenen waarom het aantal weidevogels daalt[/url]