Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De Amerikaanse zuivelexport is in februari met 5% gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Deze daling deed zich al voor voordat president Donald Trump een tarievenoorlog ontketende. Vooral de export van melkpoeders zakte terug.
Dit meldt de USDEC, het Amerikaanse zuivelexportbureau. In totaal werd in februari 164.588 ton geëxporteerd, tegenover 174.175 ton in februari 2024.
Voornaamste oorzaak van de terugval in de export is de sterk gedaalde export (-26%) van magere melkpoeder (NFDM/SMP). Die daalde met 16.737 ton. Vooral de uitvoer naar Zuidoost-Azië kreeg harde klappen (-53%). Het Amerikaanse product was er niet concurrerend meer.
Daar staat tegenover dat er wel meer kaas en vooral room en boter werden uitgevoerd. De export van melkvet steeg met 236%, ofwel met ruim 6.000 ton. De kopers waren met name Mexico en Canada. Anders dan melkpoeder is Amerikaans melkvet erg goedkoop (boter kost $5,07 per kilo, wat ruim $3 minder is dan de EU-prijs). Het komt doordat de VS kampt met een groot overschot. Gesproken wordt van een 'roommeer'.
Exportcijfers voor maart zijn er nog niet.
EU slaat niet terug met hoge importheffingen op Amerikaanse zuivel
Sinds de door president Trump ingezette tarievenoorlog is het plaatje verder veranderd, doordat veel landen van hun kant ook barrières opwerpen voor Amerikaanse producten. De EU zal voorlopig echter niet terugslaan met hogere importtarieven op Amerikaanse zuivel. Dit is met name om Ierland te ontzien, zo melden Ierse zegslieden. Dat land exporteert jaarlijks voor ruim €500 miljoen aan boter naar de VS. Het gaat met name op Kerrygold-boter. Deze stroom is goed voor 7,5% van de totale Ierse zuivelexport. Dit vertegenwoordigt een waarde van 3 cent per liter melkgeld in Ierland, zo heeft exportorgaan Ornua becijferd.
De Amerikaanse zuivelindustrie heeft overigens niet alleen last van de tegenheffingen die veel andere landen hebben ingesteld in reactie op de Amerikaanse tarieven. Ook maatregelen zoals een extra hoog havengeld voor in China gebouwde schepen die de VS aandoen, schaden de export. De zuivelindustrie in de VS heeft al ruim vóór april berekend dat deze maatregel alleen de VS al 8% zuivelexport kost.