Shutterstock

Analyse melk

Meer druk op zuivelmarkt, spotmelk gespaard

Donderdag 17:28 uur - Klaas van der Horst

Terwijl de spotmarkt voor rauwe melk al weken achtereen nagenoeg stabiel is, ontstaat er langzaamaan toch iets meer druk op de andere zuivelprijzen. Het zijn geen grote bewegingen, zoals in andere jaren wel eens gebeurt wanneer de jaarlijkse piek in de melkaanvoer laat valt. En mogelijk speelt de naderende paastijd mede een rol. Toch blijft de zuivelmarkt zich dit jaar tot nog toe bijzonder gedragen.

Dat is ook te zien aan de nieuwe Garantieprijs die FrieslandCampina voor april bekendmaakte. De zuivelprijzen schommelen hier en daar, maar blijven toch op een hoog niveau en de industrie draait goed. Een kleine kanttekening is dat er nu nog niet veel valt te zeggen over de marges en zuivelbedrijven trekken alles uit de kast om boeren aan zich te binden

De gemiddelde uitbetalingsprijs van de zuivelindustrie is sinds begin december vorig jaar wel iets hoger dan de spotmelkprijs, maar niet heel veel. Ook dat wijst op een vrij stabiele situatie, maar er is wel een krap aanbod van zuivel. De data van de melkaanvoer spreken ook duidelijke taal.

De volumes die worden verhandeld op de spotmarkt voor rauwe melk en op de markt voor melkconcentraat en room zijn doorgaans beperkt. Verwerkers houden de melk die ze hebben graag in eigen hand en proberen dat te verwerken. Eigenlijk komen er alleen grotere volumes op de markt bij calamiteiten en onderhoud.

Wie naar de spotmarkt kijkt, ziet wel een duidelijk verschil tussen de Nederlands (en Belgische) spotmelkprijs en de Duitse spotmelkprijs. Dat is nog steeds een gevolg van de MKZ-verdenking rond de jaarwisseling nabij Berlijn. Er bleek geen echte besmetting, maar de handelseffecten waren groot. Zo groot dat Duitse melk en zuivel nog altijd niet overal welkom zijn.

Vergeleken daarmee hebben de MKZ-uitbraken in Hongarije en Slowakije tot nog toe verrassend weinig impact op de agrarische markten.

De prijzen van room en magere melkconcentraat gingen deze week iets verder omlaag. Met name de concentraatprijs zwakte relatief gezien meer af (ruim 3%), maar met een notering van €1.870 per ton droge stof is deze prijs nog steeds niet laag voor de tijd van het jaar.

 {{dataviewSnapshot(46_1743692481)}}

De prijzen van room en ook van boter bieden nog altijd stevige weerstand tegen echte prijsdalingen. De termijnmarkt lijkt voor het laatste product dan ook amper een betrouwbare graadmeter voor de prijsontwikkeling. Het neemt niet weg dat de prijs toch langzaam wel iets verder daalt.

Het meest stabiel blijft zich de melkpoedermarkt gedragen, hoewel de notering voor magere melkpoeder feed wel een lichte prijsdaling voor de kiezen kreeg.

Dit heeft er mede mee te maken dat de weiconcentraatprijs steeds verder onder druk is komen te staan door een oplopend aanbod.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden