Shutterstock

Nieuws Melk

Droogte drukt melkaanvoer Nieuw-Zeeland en Australië

Woensdag 10:30 uur - Santiago Morales Hilarión

De melkproductie in zowel Nieuw-Zeeland als Australië is op jaarbasis afgenomen. De hoge melkprijzen kunnen de productie stimuleren, maar de stijgende inputkosten en de weersomstandigheden werken niet mee. Ondertussen hopen de landen meer naar China te kunnen exporteren vanwege de lagere melkproductie in dat land.

De melkproductie is de afgelopen maanden gedaald in de belangrijkste zuivelregio's van Oceanië. In Nieuw-Zeeland kwam de productie in februari uit op 1,87 miljoen ton, wat neerkomt op een daling van 2,56% op jaarbasis volgens de New Zealand Stock Exchange (NZX). De productie van vet en eiwit (milk solids) daalde iets minder sterk met 2,04% tot 171.157 ton.

Ook in Australië daalde de melkproductie, met 4,82% ten opzichte van vorig jaar, tot 572,4 miljoen liter, aldus toezichthouder Dairy Australia.

Door een gebrek aan regen in de regio is de beschikbaarheid van veevoer sterk afgenomen. Melkveehouders hebben daardoor hun voerplan moeten aanpassen, wat heeft geresulteerd in lagere melkvolumes.

Nieuw-Zeeland
Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, waar het grootste deel van de nationale melkproductie plaatsvindt, is het sinds eind november ongewoon droog. Er viel slechts sporadisch regen. Droge wind verlaagde de luchtvochtigheid verder, wat de groei van voedergewassen heeft beïnvloed. melkveehouders zijn daarom eerder dan normaal begonnen met het voeren van kuilgras of hebben extra voer aangekocht. Anderen proberen de voerbehoefte te verlagen door bepaalde dieren naar de slacht te brengen of koeien vervroegd droog te zetten. Normaal gesproken begint het droogzetten daar tussen april en mei, maar sommige boeren zijn daar al mee gestart om de lichaamsconditie van hun vee op peil te houden met het oog op het volgende melkseizoen.

Gezien deze omstandigheden verwacht NZX een verdere daling van de melkproductie. Voor maart wordt een afname van 1,9% voorzien, gevolgd door 2,6% in april en 3,1% in mei. Ondanks deze kortetermijndalingen wordt over het gehele marktjaar een stijging van 2% in de productie van milk solids (vet en eiwit) verwacht ten opzichte van vorig jaar.

Australië
In Australië verschilden de weersomstandigheden in februari sterk per regio. In Queensland was het relatief mild en viel voldoende regen, terwijl het zuiden van het land te maken kreeg met hoge temperaturen en weinig neerslag. In het algemeen zorgden droge periodes voor stijgende prijzen van water en veevoer.

Volgens Murray Irrigation steeg de gemiddelde prijs voor  water met 521% op jaarbasis tot AU $99 per megaliter. Tegelijkertijd nam het handelsvolume toe met 43% tot 43.968 megaliter. Ook het Victorian Water Register rapporteerde een stijging: in februari werd er 171.683 megaliter water verhandeld, 7% meer dan een jaar eerder, tegen een gemiddelde prijs van AU $131 per megaliter, een stijging van 323%.

Ook het aantal geslachte dieren nam toe: in februari met 13% ten opzichte van de maand ervoor tot 3.580 stuks. Toch ligt het slachtcijfer over het seizoen 2% lager dan vorig jaar, op 30.920 stuks.

Vooruitzichten afhankelijk van neerslag
De melkproductie in de komende maanden zal sterk afhangen van de neerslag die er valt. Voldoende regen is essentieel voor het ruwvoer. Volgens het Australische Bureau of Meteorology ligt de verwachting voor neerslag tussen maart en mei rond het gemiddelde voor de meeste regio's, al wordt er in Queensland en het noordoosten van Australië minder regen dan normaal voorspeld.

Jaarprognose
Met nog slechts enkele maanden te gaan voor het melkseizoen, kunnen de hoge melkprijzen de productie in Oceanië verder stimuleren. In tegenstelling tot eerdere seizoenen, waarin de melkprijzen vaak daalden na de eerste uitbetalingsprognoses, wordt er nu verwacht dat de opwaartse trend aanhoudt. Volgens DairyNZ bedraagt de verwachte uitbetaling NZ $10,13 per kilo milk solids.

Tegelijkertijd zullen stijgende kosten voor voer en kunstmest de bedrijfskosten hoog houden. Dit komt deels doordat melkveehouders er meer van gebruiken om te profiteren van de hoge melkprijzen.

Externe factoren die de markt kunnen beïnvloeden zijn onder andere handelspolitiek, een mogelijke recessie in de Verenigde Staten en het vooruitzicht op een vrijhandelsakkoord tussen India en Nieuw-Zeeland. Gezien de onzekerheden raadt DairyNZ boeren aan om de hogere melkprijzen die zij ontvangen te gebruiken om een financiële buffer op te bouwen.

In Australië verwacht Dairy Australia een lichte daling van 0,83% in de melkproductie voor het seizoen 2024/25, wat neerkomt op 8,3 miljard liter. Deze prognose houdt rekening met aanhoudende droogte en structurele uitdagingen zoals personeelstekort en schaalvergroting binnen de sector.

Exportkansen in China
De ontwikkeling van de vraag naar zuivel in China blijft van cruciaal belang voor de exportpositie van Oceanië. Na jaren van gestage groei daalt nu zowel de Chinese melkproductie als vraag. Volgens Rabobank zal de melkproductie in China naar verwachting met 2,6% dalen op jaarbasis, vooral door lagere melkprijzen voor boeren. In januari daalde de prijs met 14,52% ten opzichte van vorig jaar tot 312 yuan (€41,29) per 100 kilo, aldus zuivelmarktanalysebureau CLAL. De afnemende binnenlandse productie in China zou ruimte kunnen bieden voor een toename van zuivelimport uit Oceanië.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden