Agrifoto

Analyse Melk

Dreigende overheidswolk legt fosfaathandel stil

Woensdag 15:45 uur - Klaas van der Horst - 1 reactie

Eindelijk lijkt de fosfaatmarkt zich te realiseren wat haar boven het hoofd hangt. Met afroming van fosfaatrechten bij verhandeling alleen komt de Nederlandse fosfaatproductie niet onder het plafond voor volgend jaar er gebeurt simpelweg te weinig in de markt. En waarom zou je nu rechten voor een lage prijs verkopen, als volgend jaar een stevige generieke korting nodig is?

Wat ieders afweging ook is, er worden opeens geen fosfaatrechten meer aangeboden op de markt. Want waarom nu rechten weg doen als er volgend jaar een generieke korting plaatsvindt? Wees liever zuinig op wat je hebt, zo is de gedachte. De verkoopprijs van kooprechten was de afgelopen maanden ook behoorlijk laag, wat nog een reden kan zijn om niet te verkopen.

Sommige handelaren probeerden in de voorbije weken helder te krijgen of er bij hogere prijzen meer aanbod van rechten los zou komen en boden partijen fosfaat aan voor prijzen tot €185 per kilo, ongeveer tweeënhalf keer zo veel als in de laatste maanden. Tot nog toe heeft ook dat weinig resultaat, want wie heeft er nu trek de aankoop van rechten als er nu 30% van afgaat of als er volgend jaar een flinke korting op wordt geheven? Inmiddels wordt de markt weer afgetast met prijzen van ongeveer €102 per kooprecht, maar waar blijven de transacties?

{{dataviewSnapshot(46_1742996927)}} 

Dan blijft er 1 optie over
Vorig jaar ging het ook niet echt goed met de fosfaatproductie bij het rundvee, zo meldt althans het CBS. Er werd met een totaal van 86,6 miljoen kilo runderfosfaat 3,5 miljoen meer geproduceerd dan in het jaar ervoor, terwijl een daling nodig was geweest naar 78 miljoen kilo

De totale fosfaatproductie van de veestapel bleef op ongeveer 148 miljoen kilo staan, terwijl het fosfaatplafond volgens afspraak met Brussel daalde van 150 miljoen vorig jaar naar 135 miljoen kilo dit jaar, maar daar werd niet op geanticipeerd. De oplopende melkprijzen zijn daar ongetwijfeld mede debet aan zijn geweest.

Via afroming bij verhandeling had het overschot kleiner kunnen uitpakken, maar dat gebeurde dus niet. Ook de bedrijfsbeëindigingsregeling zet niet heel veel zoden aan de dijk. Via die weg worden evenmin veel rechten ingenomen. Zodoende blijft er eigenlijk maar één optie open voor het kabinet: korten per 2026. Hoe vervelend dat ook mogen zijn. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden