Shutterstock

Achtergrond melk

Gelukkig vindt Duitse boer steun bij melkprijs

17 Maart 2025 - Klaas van der Horst

Bij alle onzekerheid die er ook in Duitsland is rondom het bestaan van de melkveehouder, is er voor dit jaar één zekerheid. Althans, dat menen voorlieden uit de branche, zoals melkveehouderijvoorzitter Karsten Schmal, bestuurders van zuivelbedrijven en de Duits zuivelgoeroe Monika Wohlfahrt: de melkprijs gaat weer verder omhoog.

De Duitse melkveehouderij en zuivelsector ontmoetten elkaar eind vorige week op het traditionele Berliner Milchforum. Het ging daar in eerste instantie niet alleen over de goede melkprijs. 

Eerst kwamen de zorgen aan bod, evenals de vraag of een nieuwe grote coalitie van christen-democraten (CDU/CSU) en sociaal-democraten (SPD) gaat zorgen voor een terugkeer naar 'echte landbouwpolitiek'. Dit ter onderscheid van de voorbije periode waarin Groenen en Socialisten de scepter zwaaiden en landbouwminister Cem Özdemir de landbouw langzaamaan de tanden uittrok. 

Green Deal overboord of niet
Er zijn hoopgevende signalen voor de boeren, zo werd aangehaald. In Duitsland komt bijvoorbeeld de rode diesel terug, maar worden ook andere wijzigingen van de laatste jaren teruggedraaid? Bijvoorbeeld de verplichting om de melkprijs voor de boeren vooraf vast te leggen (artikel 148), en wordt de energie weer betaalbaar. Bovendien, blijft Duitsland zich nog deels voegen naar de afspraken uit de Green Deal, of moet die Brusselse ballast nu maar helemaal worden afgeschud?

Opvolgers vertrouwen het niet
Terug naar vroeger zal niet heel gemakkelijk worden, want er zitten nog maar weinig landbouwvertegenwoordigers in de Duitse Bondsdag. De maatschappij verandert. "Onze opvolgers vertrouwen het niet meer. Er zijn er te weinig vertegenwoordigers in het landsbestuur die met ons meedenken en meewerken," zo verwoordde een coöperatiebestuurder de zorgen tijdens een discussie.

Zuivelmarkt doet het echter goed
Daar staat tegenover dat de maatschappij als geheel wel weer anders aan is gaan kijken tegen het belang van voedselzekerheid, dat er genoeg voedsel van dichtbij beschikbaar blijft. Bovendien is de vraag naar zuivelproducten heel goed. Zelfs het segment van de drinkmelk groeit weer in onder meer Duitsland en ook de Verenigde Staten, ondanks de groei van de markt voor melkalternatieven, zo constateert ZMB-onderzoekster Wohlfahrt. Het zijn met name de premium drinkmelkproducten die het goed doen. En wie had er nu verwacht dat melkvet de laatste jaren zo schaars en duur zou worden?

Markten veranderen en het feit dat de melkproductie in de meeste Europese landen eerder daalt dan groeit, helpt ook om de prijzen hoog te houden. Het enige productsegment dat het nog moeilijk heeft, is dat van de bulk-melkpoeders. Ook al is de productie daarvan teruggelopen, het lijkt er volgens Wohlfahrt op dat er nog steeds te veel van wordt gemaakt, maar ook dat kan veranderen.

Blauwtong en Nederland
Een moeilijk grijpbaar fenomeen in de zuivelmarkt is de invloed van een reeks blauwtongbesmettingen in de veehouderij. Momenteel zijn er minstens 4 of 5 verschillende varianten van het blauwtongvirus actief in de EU en die varianten muteren vaak ook weer, zo legde onderzoeker Jörn Gethmann van het Friedrich Löffler Instituut uit. In het voorbije jaar heeft blauwtong voor een flinke daling van de melkproductie gezorgd. Als dit jaar tijdig en breed wordt gevaccineerd, kunnen naar zijn mening veel problemen worden voorkomen. De signalen vanuit grote delen van Duitsland en ook Frankrijk stellen hem echter niet gerust.

Hoe blauwtongbesmettingen precies Europa binnenkomen, is moeilijk te bewijzen, maar het BTV-4 virus is via Griekenland Europa binnengekomen, de andere varianten - BTV3, 8 en 12 - lijken via de bloemenhandel en Nederlandse luchthavens in de EU te zijn geïntroduceerd, al is de internationale paardenhandel mogelijk ook een factor, aldus Gethmann.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden