Shutterstock

Analyse melk

Melkvetbommetje verstoort vloeibare zuivelmarkt

30 Januari 2025 - Klaas van der Horst

De vloeibare zuivelmarkt kreeg deze week een aardige opdoffer vanuit de melkvetkant. Voor veel marktpartijen volkomen onverwacht ging eerst de boterprijs onderuit, met in het kielzog daarvan de roomprijs, en naar het zich laat aanzien ook de rauwe melkprijs een beetje.

Gedurende het eerste deel van de week leek de melkvetprijs nog verder te dalen dan nu is gebeurd, maar in de tweede helft van de week trad enig herstel op.

Oost-Europese verrassing
De boterprijs werd volgens diverse marktpartijen extra gedrukt doordat er opeens goedkoop Poolse en Litouws product op de markt kwam, naast product vanuit derde landen dat de EU binnenkomt. Door het verrassingseffect van het eerste daalde de boterprijs korte tijd tot onder de €6.800 per ton, maar inmiddels zit het niveau weer ruim boven de €7.000.

In totaal zakte de DCA-notering met 2,9%. Opvallend was dat de roomnotering een iets hardere klap kreeg, want die ging met 3,9% onderuit. Inmiddels is de markt weer iets van de schrik bekomen en lijkt de prijs van melkvet te stabiliseren.

Aan de eiwitkant is het ondertussen rustiger. Magere melkconcentraat noteert bij DCA een fractie hoger, maar in grote lijnen was de markt deze week stabiel.

De geluiden zijn ook dat partijen weer iets meer melkpoeder gaan maken, al geeft de melkpoedermarkt daar op het eerste gezicht nog niet heel veel aanleiding toe. Export van product naar buiten de EU zonder een geruststellend gezondheidscertificaat (niet uit Duitsland of niet uit een beperkingsgebied) is zelfs ronduit moeilijk.

Rauwe melk is in Nederland iets in prijs gezakt. In Duitsland bleef de prijs stabieler. Het aanbod werd goed opgenomen en er zijn nog weinig tekenen dat dit snel anders wordt. In grote lijnen beweegt de spotmelkprijs zich op een paar euro's onder de gemiddelde uitbetalingsprijs.

Vloeibare wei blijft goed gevraagd en relatief duur. Dat is niet omdat de kalversector er sterk aan trekt, want van daaruit is de vraag juist een beetje zwakker. Het blijft vraag naar hooggeconcentreerde weiproducten die het vloeibare concentraat duur maakt. De hogere wei-eiwitconcentraten en -isolaten brengen in de markt 15 tot 20 keer zo veel op als weiconcentraat, en die situatie lijkt nog wel even aan te houden.

Daarmee draagt wei steeds meer bij aan de melkverwaarding in de kaasketen. Voor de veevoerindustrie kan dat op termijn wel vervelend zijn, omdat het steeds onaantrekkelijker wordt om nog gewone feed-weipoeder te maken.

De kaasmarkt zelf trekt ondertussen aan, na een aantal wat zwakkere weken die werden getekend door zorgen over mond-en-klauwzeer (MKZ). Niet dat afnemers veel trek hebben om hogere kaasprijzen te betalen, maar de fabrikanten zitten relatief ontspannen in de wedstrijd, zo valt te horen. Er zijn amper voorraden en het product loopt goed weg.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden