De zuivelmarkt zat in de afgelopen week nog duidelijk onder de MKZ-beklemming, al zijn er na het eerste geval nabij Berlijn geen nieuwe besmettingen meer gemeld. Langzaam probeert de handel weer uit de snel ingezette crisismodus te geraken en over te schakelen naar het normale zakendoen. Dit is goed zichtbaar in de uiteindelijke noteringen: er gebeurde veel, maar per saldo kwamen de meeste noteringen niet veel van hun plek.
Dit is, voor het goede begrip, dan wel het resultaat van soms chaotische prijsbewegingen en logistieke acties. Veel vloeibare zuivelstromen, maar ook vaste producten, konden in de voorbije tijd niet naar hun gewone bestemmingen, waardoor op de ene plek tekorten en op de andere overschotten ontstonden, met bijbehorende prijsverschillen.
{{dataviewSnapshot(46_1737646713)}}
Duitse melk is niet besmet geweest, binnen de EU ook niet tegengehouden, maar veel verwerkers buiten Duitsland wilden toch even geen Duitse melk, want eindklanten zouden bezwaar kunnen hebben tegen producten met Duitse ingrediënten.
Intussen normaliseert de situatie weer en weet op de vloeibare markt room zelfs weer een bescheiden plus te boeken, zowel in Nederland als in Duitsland. In Frankrijk zit de roomprijs zelfs weer dicht tegen de €9.000 per ton aan. Wel was room in Nederland en Duitsland tegen het einde van deze week weer iets goedkoper dan in het midden van de week, maar nog altijd eindigt de nieuwe notering met een plus.
{{dataviewSnapshot(46_1737646713)}}
Ook de boternotering laat een klein plusje zien. Hoe de botermarkt zich verder ontwikkelt, valt moeilijk te verwachten. Momenteel lijkt de markt vrij stabiel, maar de melkproductie loopt de komende tijd op en daardoor dreigt de prijs toch iets onder druk te raken. Bovendien zijn er genoeg partijen in de EU die menen dat ze wel erg veel voor boter moeten betalen en zien dat product van elders veel goedkoper is te krijgen. Nieuw-Zeelandse boter is nog altijd goedkoper dan het EU-product, al is het prijsverschil gedaald en is Amerikaanse boter zelfs veel goedkoper (ongeveer €1.800 per ton). Er zit daarom allerlei product uit derde landen in de pijplijn op weg naar hier: Uit de VS, Nieuw-Zeeland, Australië, Oekraïne. Met een volume van enkele tienduizenden tonnen gaat het de markt niet overspoelen, maar het kan de prijzen wel gaan drukken. Maar het is nog niet zo ver.
De kaasmarkt lijkt ook aardig stabiel, maar onderhuids spelen er toch verschillende bewegingen. Nederlandse foliekaas trekt in prijs aan, Duits product heeft het iets moeilijker.
Dit speelt ook bij andere kaassoorten, maar misschien is dit effect volgende week al amper meer zichtbaar, als alles stil blijft rondom mond- en-klauwzeer.