KWS

Aangeboden door KWS

Meer melk uit eigen voer met voedermaïsrassen

Vandaag 09:55 uur

In haar veredelingsprogramma zet KWS Benelux in op maïs die optimaal presteert onder condities zoals wij deze in de Benelux kennen. De pijlers die hierbij centraal staan zijn: korrelvroegrijpheid, korrelopbrengst, voederwaarde, silomaïsopbrengst en gezonde landbouwkundige eigenschappen. Zo kenmerkt de maïs zich door zijn hoge voederwaarde per kg/ds en een uitstekende opbrengst per hectare, waardoor het hoogst haalbare saldo wordt gerealiseerd. In de praktijk betekent dit een hogere productie per koe én per hectare.

Om de maximale opbrengst en optimale voederwaarde te realiseren, is een vroegrijpe kolf noodzakelijk. Zeker in het achter ons liggende groeiseizoen van 2024 is maar weer eens gebleken hoe ultravroege tot zeer vroege maïsrassen het verschil kunnen maken tussen voldoende en onvoldoende rijpheid bij oogst.

Het is de rijpheid van de korrels in de kolf die bij moderne rassen het oogstmoment bepaalt; in mindere mate wordt dit beïnvloed door de restplant. Let goed op, want wanneer een maïsras volgens het drogestofpercentage van de totale plant op papier vroeg blijkt te zijn, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat het in de korrel ook vroeg is. Een laag restplantaandeel en/of snel afstervende restplant heeft duidelijk invloed. Wanneer u hier geen rekening mee houdt bij uw rassenkeuze, dan kan dit betekenen dat u kiest voor een maïsras waarvan het ideale oogstmoment later is dan waar u voorafgaand aan de zaai vanuit was gegaan.

Naast het feit dat een ras met een tijdige afrijping in de kolf eerder geoogst kan worden, betekent dit ook dat u het vanggewas op tijd kunt zaaien. Zo kan het vanggewas doen waarvoor het bedoeld is: stikstof vangen. Hiermee voldoet u perfect aan de eisen die gesteld worden vanuit het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Hogere korrelopbrengst = hoge zetmeelopbrengst
Zetmeel levert met name glucogene energie en werkt sterk melkdrijvend bij melkvee. De economische gebruikswaarde van zetmeel is onomstreden en resulteert in een besparing op de voerkosten op het bedrijf. Een ras met een hogere korrelopbrengst levert een hogere zetmeelopbrengst. Tenminste, als voldoende korrelrijpheid wordt behaald. Een op het oog grote kolf zegt lang niet altijd alles over de zetmeelopbrengst of -concentratie. De verschillen die aangetoond worden in proeven zien we ook als dusdanig terug in de praktijk. Daarentegen is – in tegenstelling tot wat nog vaak wordt beweerd – de energetische bijdrage van celwanden beperkt. Zeker wanneer het rantsoen maar voor een deel uit maïs bestaat en er gerekend wordt met de werkelijke verblijfsduur in de koe. De waarde van zetmeel wordt nog groter, wanneer bijvoorbeeld snijmaïs hoger wordt gehakseld, of als MKS geoogst wordt.

Boost-maïs
De zes beste, premium maïsrassen hebben van KWS als het predicaat 'Boost-maïs' gekregen. De Boost-maïsrassen kenmerken zich door een hogere voederwaardeopbrengst dan andere, standaard maïsrassen. Het Boost-rassenassortiment is onderverdeeld in EnergyBoost- en SiloBoost-maïs.

Hoogste voederwaarde: EnergyBoost-maïs
EnergyBoost-maïs kent een hogere energieconcentratie en de hoogste voederwaarde per kg/ds. Hiermee is EnergyBoost-maïs ideaal voor boeren die op zoek zijn naar maïs met een hoge energieconcentratie, omdat ze een groot aandeel gras in het rantsoen hebben.

In de verschillende FAO-klassen zijn een viertal EnergyBoost-rassen beschikbaar: KWS Nevo (ultravroeg - FAO 180), KWS Allinno (zeer vroeg - FAO 210), KWS Emporio (vroeg - FAO 215) en KWS Arturello (middenvroeg - FAO 240).

De resultaten van proeven van de officiële proefveldinstanties in Nederland en België kunt u hieronder bekijken. Hoe meer naar rechts in de grafiek, des te vroeger het voedermaïsras is in de korrel. Hoe meer naar boven in de grafiek, des te hoger de voederwaardeopbrengst (= korrelopbrengst) is van het voedermaïsras.

Hoogste drogestofopbrengst: SiloBoost-maïs
SiloBoost maïs kent de hoogste drogestofopbrengst. Hiermee is SiloBoost-maïs ideaal voor boeren die op zoek zijn naar maïs met een hoge drogestofopbrengst, omdat ze bijvoorbeeld een groot aandeel maïs in het rantsoen hebben. In de verschillende FAO-klassen zijn een tweetal SiloBoost-rassen beschikbaar: KWS Curacao (zeer vroeg - FAO 210) en Agrolupo (middenvroeg - FAO 240). Hierbij scoort KWS Curacao bovengemiddeld op drogestofopbrengst en kent deze stevige, zeer vroege kwaliteitsmaïs een zeer goede voederwaardeopbrengst uit korrel en plant. Het ras Agrolupo ligt nog in onderzoek, maar laat veelbelovende resultaten zien in de vorm van een hoge drogestofopbrengst, een hoge voederwaardeopbrengst en zeer goede landbouwkundige eigenschappen.

De resultaten van proeven van de officiële proefveldinstanties in Nederland en België kunt u hieronder bekijken. Hoe meer naar rechts in de grafiek, des te vroeger het voedermaïsras is in de totale plant. Hoe meer naar boven in de grafiek, des te hoger de drogestofopbrengst van de totale plant is van het voedermaïsras.

Landbouwkundige eigenschappen
Goede landbouwkundige eigenschappen worden steeds belangrijker. Selectie door medewerkers van KWS op ongevoeligheid voor (schimmel)ziektes is een belangrijk onderdeel van het kweekprogramma. Denk dan met name aan bladschimmels (bladvlekkenziekte), builenbrand, kopbrand en de verschillende fusarium-varianten. Sinds meerdere jaren behoren de KWS-hybriden die in de markt verkocht worden tot de zogenaamde low-input rassen. Dat betekent dat met minder water en nutriënten een gelijkwaardige of zelfs hogere opbrengst wordt gerealiseerd. Ook wordt, gelet op de steeds extremere weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, veel energie en geld gestoken in selectie op stevigheid.

Heeft u vragen over de teelt en wilt u met maïs een nog hoger saldo per koe én per hectare realiseren? Neem dan contact op met uw KWS-adviseur of maïszaadleverancier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden