Voor de vloeibare zuivelmarkt is het een ongebruikelijke periode van feestdagen en opstart na de jaarwisseling geweest. De spotprijzen voor melk, room en concentraten zijn veel minder gedaald dan gewend en zijn daarna ook weer sneller gestegen. Een product als weiconcentraat is qua prijs bijna helemaal niet geraakt door de periode van feestdagen en minder zakelijke activiteit.
Helemaal zonder problemen waren de feestweken niet voor de zuivel. Want, zoals vaker, waren er wel weer enkele storingen op te lossen. Waaronder één vrij stevige. Daardoor moest toch snel een grote plas melk een ander onderkomen vinden, wat gepaard ging met kortdurend toch lagere prijzen.
Voor de melkveehouderij is het sterke herstel welkom nieuws, want het legt een stevige bodem in de markt. Al moet er wel rekening mee worden gehouden dat de kaasprijs al vóór de kerstdagen flink was gezakt, terwijl de melkpoedermarkt stabiel zwak bleef.
Spotmelkprijs weer richting uitbetaalprijs
De huidige DCA-spotmelkprijs voor Nederland ligt met €52,50 per 100 kilo licht onder de basismelkprijs voor januari bij onder meer Arla, A-ware en FrieslandCampina, maar gaat weer terug omhoog.
{{dataviewSnapshot(46_1736435433)}}
In Nederland bleef de spotmelkprijs overigens beter op niveau dan in Duitsland.
Ook de prijzen van magere melkconcentraat en room zijn in het nieuwe jaar weer met grote stappen omhoog gegaan. Magere melkconcentraat steeg met 12,4% in prijs ten opzichte van de laatste prijs in het nieuwe jaar, de roomprijs ging met meer dan 7,9% omhoog.
{{dataviewSnapshot(46_1736436309)}}
Daarmee is zijn deze prijzen nog niet terug op de recordniveaus van vorig jaar, maar ze gaan wel weer onverwacht snel en sterk omhoog. De vraag is wel of dit zo zal blijven als de melkaanvoer de komende maanden seizoensmatig stijgt.
Vloeibaar te duur voor vast
De hoge concentraatprijs remt ook de productie van magere melkpoeder weer af, want de melkpoederprijs stijgt maar beperkt en is niet hoog genoeg om het grootschalig drogen van magere melkconcentraat rendabel te kunnen doen plaatsvinden.
De stijging van de roomprijs is vooralsnog een minder groot probleem, omdat de roomprijs nog onder het zogenoemde boterequivalent ligt. Dat wil zeggen: bij de huidige roomprijs rendeert het nog steeds om er boter van te maken.
Dure wei toch niet te duur
Hetzelfde probleem dat zich voordoet met magere melkconcentraat en magere melkpoeder speelt bij weiconcentraat en weipoeder. De prijs van weiconcentraat is in december sterk gestegen en ligt nu aanzienlijk hoger dan de prijs van standaard feed-weipoeder. Dat komt vanwege de sterke vraag vanuit de ingrediëntenindustrie, waar weipoederconcentraten en -isolaten nog steeds voor een tienvoud of meer van de weiconcentraatprijs worden verkocht.
Zuivelwaarde
De verwaarding van het totale zuivelpakket ligt ondanks de hogere prijzen voor de vloeibare producten op dit moment toch nog lager dan in de najaarsmaanden van 2024.
Dit komt met name door de gedaalde prijzen voor boter, room en vooral ook kaas. In de bovenstaande grafiek is getracht dit weer te geven aan de hand van de Duitse 'grondstofwaarde' op basis van magere melkpoeder en boter en de min of meer doorsnee melkprijzen van FrieslandCampina en A-ware. Voor de Nederlandse situatie zou de grondstofwaarde nog ruim €1 hoger moeten zijn.
De zwaar in de melkprijs meetellende kaasprijzen trekken voorzichtig weer iets aan. Het sterkste herstel is te zien bij mozzarella, maar dat product kreeg eind vorig jaar qua prijs ook de hardste klappen.
{{dataviewSnapshot(46_1736438598)}}
De melkpoederprijzen lijken iets te gaan opveren, maar hebben uiteindelijk nog steeds moeite om echt van hun plaats te komen omdat de vraag te zwak is.