De almaar dalende gebruiksnormen maken het onmogelijk om maïs nog volledig naar behoefte te bemesten. Alle alternatieve nutriëntenbronnen die je kunt gebruiken zijn daarom nodig voor een geslaagde maïsteelt.
Maïs kan in een vrij korte tijd enorm groeien en een opbrengst van ruim 60 ton gewas per hectare produceren. Hiervoor heeft het gewas voldoende nutriënten nodig, die bovendien in een heel korte periode opgenomen worden. De opname komt op gang wanneer de plant goed aan de groei is en stopt al rond eind juli.
Nutriëntenbehoefte van maïs
Een geslaagd gewas snijmaïs van 16 à 20 ton droge stof per hectare heeft een fors hogere nutriëntenbehoefte dan je met bemesting mag aanwenden:
In de NV-gebieden is de uitdaging in 2025 nóg groter. Daar geldt dan een verlaging van de N-gebruiksnorm van 20%. Duidelijk is dat alle nutriëntenbronnen naast mest hard nodig zijn om een goede maïsoogst mogelijk te maken.
Bodemkwaliteit op één
De belangrijkste schakel in de nutriëntenvoorziening van je maïs is de bodem. De bodemkwaliteit bepaalt hoeveel van de bodemvoorraad en bemesting benut kan worden door de maïsplant. Bewerk de bodem alleen bij voldoende draagkracht, werk aan de organische-stofbalans en zorg dat pH en CEC op orde zijn.
Meer opname met zaadcoating
Om de maïsteelt te ondersteunen bij lagere mestnormen en wegvallen van chemische zaadcoatings ontwikkelde LG een eigen zaadcoating: Starcover. Deze organische zaadbehandeling zorgt voor meer wortelgroei en bevat een levende bacterie die de wortels koloniseert.
Zo worden bodemgebonden nutriënten opneembaar gemaakt én beter opgenomen, wat zorgt voor vitalere maïs en meer opbrengst bij droogte en krappe bemesting. Starcover is beschikbaar op alle LG-maïsrassen, in combinatie met Force. Bekijk de rassen >
Benut je vanggewas
Maïsteelt op een perceel waar een vanggewas of graszode staat kan profiteren van de nutriënten die in dit gewas opgeslagen zitten. Belangrijk is om het vanggewas of de graszode tijdig in te werken: eind maart of nog eerder als de draagkracht het toelaat. Op deze manier komt de stikstof vooral vrij wanneer de maïs deze kan benutten.
Maak een bemestingsplan
Om de schaarse mest optimaal te benutten raden we aan een bemestingsplan te maken. Aan de hand van bodem- en mestanalyses breng je daarmee de mest waar deze het best benut kan worden. In deze video van begin 2024 vertelt teeltspecialist Antoon Verhoeven hier meer over:
Meer weten over een optimale maïsteelt?