Een groep van ruim 10 ontevreden leden vertrekt per 1 april definitief bij Cono Kaasmakers. Daarmee verliest de kaasproducent van diverse merkkazen uit de Beemster een grote sloot melk van 50 miljoen kilo, wat gelijk staat aan ongeveer 10% van het melkvolume dat Cono jaarlijks verwerkt. De coöperatie zegt het besluit te betreuren en zegt dat het krimpvolume door nieuwe toetreders lager uitpakt. De melk van de vertrekkende boeren gaat in de toekomst naar onder meer Lactalis Leerdammer en...
Eind oktober kwam al naar buiten dat de groep ontevreden melkveehouders met in de regel veel koeien met andere verwerkers in gesprek was. Nu laat een zegsman weten dat ze definitief overstappen naar twee andere verwerkers. Dit gaat volgens hem om Lactalis Leerdammer en de Producenten Organisatie Melkveehouderij (POM) dat sinds kort actief in de handel van melk en zuivel. De volumeverdeling tussen deze afnemers van in totaal circa 50 miljoen kilo melk wordt in het midden gelaten.
Cocktail aan factoren
Het vertrek van de groep bij Cono heeft diverse redenen. Zo is er ontevredenheid over de achterblijvende melkprijs in de voorbije jaren. Ook stoort het hen dat niet weidende melkveehouders worden gekort op het melkgeld. Daarnaast speelt het besluit dat Cono de entreepremie voor nieuwe toetreders tot de coöperatie vorig jaar heeft geschrapt, terwijl de uittreedpremie gehandhaafd blijft. Dit is 4% van de gemiddelde omzet in de afgelopen 5 jaar.
Ook het genomen belang van Cono in Ikwileerlijkezuivel.nl is in slechte aarde gevallen bij de groep, omdat hiermee ledengeld naar duurzaamheidsdoelen gaat waar niet weidende leden volgens hen niets aan hebben.
Ook nieuwe leden voor Cono
Het kwijtraken van 10% van de melkplas is een aderlating voor Cono Kaasmakers. In de huidige krimpende markt, waarin de strijd om de melk tussen verwerkers in de afgelopen jaren onderling flink is opgelaaid, is dat volume niet zomaar weer aangevuld. De coöperatie zegt in een reactie dat de leden in kwestie hun vertrek schriftelijk hebben kenbaar gemaakt. Cono betreurt het vertrek, maar zegt de keuze van ieder individueel lid te respecteren. Ook geeft Cono aan zich niet te herkennen in het volume van 50 miljoen kilo, maar gaat het volgens de coöperatie voor 2025 om een verlies ruim 30 miljoen kilo melk. Daarnaast benadrukt Cono dat er naast vertrekkende leden dit jaar ook nieuwe leden worden verwelkomt.
Verder zegt Cono over de vertrekkende leden: "Wij hebben lang geleden een koers gekozen waar sommige leden zich niet meer in kunnen vinden. Die koers heeft onze kaas succesvol in het premium segment gebracht. Door onze manier van werken, kunnen we schommelingen in de melkaanvoer goed opvangen. Tegelijkertijd hebben we de afgelopen jaren nieuwe leden mogen verwelkomen en we beschikken over voldoende duurzame melk van hoge kwaliteit om onze premium kaas te maken." Daarnaast laat de woordvoering weten dat het aangedragen argument van de vertrekkers over Ikwileerlijkezuivel.nl niet klopt. "Het resultaat dat hieruit komt, komt juist ten goede aan alle veehouders."