Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De Nederlandse melkaanvoer is weer bijna terug op het niveau van 2023, zo blijkt uit de cijfers over november. Dat is opvallend, want van de zomer bedroeg de achterstand nog bijna 4%.
De Nederlandse melkaanvoer kwam vorige maand uit op 1.066.934 ton, met een gemiddeld vetpercentage van 4,61%. In volume is dit een daling van 0,43% vergeleken met dezelfde maand in 2023. Wel moet hierbij gezegd worden dat de Nederlandse melkaanvoer vorig najaar behoorlijk wegzakte, ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Ook dit jaar ligt de november-aanvoer nog 1,5% onder het langjarige niveau.
Dagproductie stijgt weer
De dagproductie kwam vorige maand uit op 35.564 ton. Dit is een fractie hoger dan in oktober, wat betekent dat de seizoensmatige stijging van de melkproductie weer op gang is. Sinds eind vorige maand staan ook de spotmelkprijzen in ons land onder druk en zijn ze weer onder de grens van €60 per 100 kilo gezakt., zo tonen de DCA-zuivelnoteringen aan.
Gematigde krimp in 2024
Over de eerste 11 maanden van dit jaar ligt de aanvoer op 12.526 miljoen ton, tegenover 12.759 ton in 2023. Ervan uitgaande dat de december-aanvoer in lijn ligt met vorig jaar, betekent dit dat de Nederlandse aanvoer dit jaar op een gematigde krimp afstevent van iets minder dan 2%.
Weidegang onder druk
Naast een daling van de melkproductie staat ook het aantal weidegang-dagen dit jaar onder druk. Afgelopen weideseizoen is het aantal melkveebedrijven met buiten grazende koeien gedaald naar 80,1%, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ZuivelNl. Voor de oorzaak wordt gewezen naar het natte voorjaar en de uitbraak van blauwtong, waardoor veehouders koeien vaker op stal hielden (want minder besmettingsgevaar).