KWS

Aangeboden door KWS

Hoe om te gaan met de rustgewasverplichting?

Woensdag 13:00 uur

Het is in Nederland, als onderdeel van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, verplicht om op zand- en lössgronden eens in de vier jaar een rustgewas te telen op perceelniveau. Dit stelt de maatregel die in 2023 is ingegaan.

Concreet betekent dit dat vóór 2027 op alle bouwland een rustgewas geteeld moet zijn. Wanneer u als teler in 2023 gestart bent, dan bestond de mogelijkheid om ieder jaar een kwart van het areaal bouwland in te vullen met een rustgewas. Is dit nog niet gebeurd, dan rest u nog twee jaar (2025 en 2026) om alsnog aan de rustgewasverplichting te voldoen. Hoe u hier op een juiste wijze invulling aan kunt geven, leest u in dit artikel.

Rustgewas als hoofdteelt
Om te weten welke gewassen aangemerkt worden als rustgewassen is het goed om in de zogenaamde gewascodelijst te kijken. Deze kunt u onder andere vinden op de website van RVO.

Belangrijk om te vermelden is dat een rustgewas als hoofdteelt wordt geteeld. Dit betekent dat het gewas tijdens de periode voor de hoofdteelt het grootste deel van de tijd op het land staat. In het jaar dat het rustgewas geteeld wordt, dient u dit door te geven via de Gecombineerde opgave. Het is niet nodig om te melden op welke percelen een rustgewas staat. De Gecombineerde opgave herkent dit zelf.

Sorghum als rustgewas
Een voorbeeld van een gewas dat als rustgewas ingezet kan worden, is sorghum. KWS heeft hiervoor uit haar uitgebreide portfolio speciaal het sorghumras KWS Lupus geselecteerd. Dit vroege en compacte graantype heeft een uitstekende plantgezondheid én bezit zeer goede vervoedereigenschappen, dankzij een zeer laag tanninegehalte en een acceptabele voederwaarde.

Rustgewas als onderdeel van een mengsel
Een rustgewas kan ook als onderdeel van een mengsel met een ander niet-rustgewas worden geteeld. In dit geval dient het mengsel wel voor minimaal twee derde uit een rustgewas te bestaan en als zodanig zichtbaar te zijn op het veld (resultaatverplichting).

Combinatie van teelten als rustgewas
In één situatie is het rustgewas niet de hoofdteelt. Het gaat om de volgende interessante en praktische optie: een combinatie van teelten als rustgewas. Er kan in dit geval gekozen worden voor een korte (groente)teelt of vroeg geoogst gewas, gevolgd door een onbemest vanggewas dat vóór 1 september ingezaaid wordt. Alleen in combinatie tellen deze teelten mee als rustgewas. Deze manier van telen is goed voor de bodem. Naast het respecteren van de uiterste inzaaidatum dienen verder de regels gevolgd te worden die gelden voor het vanggewas op zand- en lössgrond.

Kiest u voor een korte teelt gevolgd door de zaai van een onbemest vanggewas vóór 1 september, geef dit dan tijdig en op de juiste wijze door in de Gecombineerde opgave. Deze optie kan bij de nateelt aangevinkt worden. De korte teelt moet als hoofdteelt opgegeven worden. 

Ultravroege en zeer vroege maïs als korte teelt
Afgelopen seizoen is op uitgebreide schaal ervaring opgedaan met ultravroege tot zeer vroege maïs als korte teelt. Verschillende telers hebben naar tevredenheid onder andere KWS Nevo (FAO 180) geteeld en deze uiterlijk 30 augustus gehakseld. Bekijk hier een voorbeeld van een kuiluitslag.

Het is wellicht vanzelfsprekend te noemen, maar om voldoende rijpe maïs uiterlijk 30 augustus te kunnen oogsten, is een tijdige zaai in het voorjaar essentieel. Idealiter wordt de maïs voor of rond 30 april gezaaid. Als vroegste ras op de CSAR Aanbevelende Rassenlijst onderscheidt KWS Nevo zich door haar zeer gezonde restplant en vroegrijpheid in de kolf. Deze eigenschappen resulteren in een uitstekende voederwaarde, zoals u ook terug kunt vinden in de eerder gedeelde kuiluitslag. Andere aan te bevelen KWS-rassen in het ultravroege tot zeer vroege segment zijn KWS Exelon en KWS Marcopolo. Zij hebben beiden een uitstekende positie op het WUR Rassenbulletin 2025 – snijmaïs 20 weken.

Vanggewas na de teelt van maïs
Snelle Lente Rogge is als vanggewas na de teelt van de maïs zeer geschikt. Het gewas profiteert optimaal van de achtergebleven reststikstof, zal zich goed ontwikkelen en zorgt voor veel ondergrondse en bovengrondse biomassa. Dankzij de tijdige zaai is het zelfs mogelijk om in het najaar de rogge voor stalvoedering te gebruiken. Meerdere praktijkvoorbeelden zijn hiervan bekend.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?
Neem dan contact op met uw KWS-adviseur.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden