Shutterstock

Analyse melk

Voor Bovaer dreigt het lot van Buckler

Gisteren 12:15 uur - Klaas van der Horst - 1 reactie

Opeens zit methaanremmer Bovaer in de hoek waar de klappen vallen. Niet per se omdat het middel onveilig zou zijn, want het is uitentreuren getest op alle mogelijke risico's. En het klopt dat je bij het werken met de werkzame stof 3-nitrooxypropanol (3-NOP) beschermende kleding moet dragen, maar dat geldt ook voor het werken met vitamine D of met zeoliet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit zegt Wagenings diervoedingsexpert Jan Dijkstra. Over Bovaer is bij de Europese voedselautoriteit EFSA een uitgebreid dossier beschikbaar en op universiteiten is het middel uitgebreid getest op ratten. In veel zwaardere doses dan koeien ooit voorgezet krijgen, en er zijn geen zorgwekkende dingen gezien. Bovendien wordt van Bovaer niets doorgegeven in de melk, aldus Dijkstra. 

Alarm
Hij verbaast zich over de plotselinge commotie en ziet die reactie ook bij collega's in andere landen. Influencers op social media slaan alarm omdat ze iets niet kennen en niet vertrouwen, of niet natuurlijk vinden. Vervolgens beginnen ze met datgene waar ze goed in zijn. De reputatie van een product kan binnen een paar dagen tijd om zeep worden geholpen, nog veel sneller dan het lang geleden geflopte alcoholvrije biertje van Heineken, dat Buckler werd genoemd. Eén oudejaarsconference van Youp van 't Hek in 1989 en het was gedaan met het product. 

Consumentboycot
Misschien keert het tijd nog voor DSM, en met dit bedrijf voor veel zuivelproducenten, maar misschien is het ook wel verstandig om even gas terug te nemen en met een iets andere formule en naam terug te keren. Een consumentenboycot - waar in een aantal landen toe wordt opgeroepen - is wel het ergste wat een voedingsbedrijf of een hele bedrijfstak kan overkomen. En ondertussen hebben al heel veel zuivelbedrijven hun kaarten gezet op Bovaer om hun klimaatdoelen te kunnen halen.

Toegegeven, Bovaer is geen 'natuurlijk' product en het roept het idee op dat koeien hulpmiddelen nodig hebben om acceptabel te kunnen functioneren, maar de maatschappij vraagt ook om minder uitstoot van klimaatgassen. Ook van plantaardige producten wordt geëist dat ze er wel aantrekkelijk genoeg uitzien voor de consument om gekocht te worden.

Vragen bij alternatieven
Erkende en werkzame alternatieven voor Bovaer zijn er ook nauwelijks op de markt. Probleem daarbij is dat ze allemaal een langdurig toelatingsproces door moeten. Veel van die alternatieven hebben bovendien bromoform als werkzame stof, en dat is bij hoge doseringen wel kankerverwekkend en veroorzaakt dan eveneens allerlei ontstekingen bij dieren. Zeewieren met daarin bromoform kunnen overigens wel als gewoon veevoer worden gevoederd, zonder dat daarvoor een uitgebreide toelating nodig is. Wel moet het product dan, meestal vrij simpele, toelating krijgen als erkend veevoeder, weet Dijkstra.  

Er zijn ook biologische methaanremmers en/of methaanremmende methodes op de markt, zoals Kopros, maar ook hiervoor lijkt voor een erkenning nog een lange weg te gaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden