Boter mag duur zijn in Europa, in Rusland is het nog een graadje erger. Een kilo boter kost volgens Rosprodsoyuz, de Russische FNLI, nu zo'n 1.000 roebel per kilo, omgerekend bijna €9,30. Supermarkten in Moskou zetten het gewilde artikel nu vaak in een afgesloten vitrine, om diefstal tegen te gaan.
Met genoemde prijs is boter in Rusland omgerekend ongeveer even duur als in de Nederlandse supermarkt, maar toch is alles anders. Boter is ook voor de Nederlandse consument duur, maar voeding maakt slechts een klein deel van de maandelijkse bestedingen uit, in Rusland gaat een groot deel van de inkomsten van huishoudens op aan voeding en is de koopkracht veel geringer. Bovendien heeft het land te maken met een gierende inflatie door de oorlog met Oekraïne en Westerse sancties daarvoor.
Volgens Rosstat, het Russische CBS, is de boterprijs sinds 1 januari tot en met eind oktober meer dan 25% gestegen. Het product is bovendien schaars. Volgens Sojoezmoloko, de Russische zuivelorganisatie, komt dit door de grote vraag vanuit de ijs-, en de kaasindustrie, maar de beperkte import lijkt ook mee te spelen. Vanuit Turkije is recent nog wel zo'n 20.000 ton geïmporteerd, maar dit heeft niet veel geholpen. Boter blijft schaars en duur.
Toch blijft het product erg gewild, zo erg dat winkeldiefstal een toenemend probleem wordt. Soms gaat de boter met tientallen pakjes tegelijk onbetaald de deur uit. Supermarkten reageren hierop door boter achter slot en grendel te zetten in koelvitrines, zo berichten Russische media. Daar staat het product naar andere dure en schaarse producten als kaviaar.
Eerder kampte Rusland met een eiertekort en zag president Poetin zich gedwongen om zijn excuses daarvoor aan te bieden op de nationale tv.
Boter is dit jaar overigens niet het snelst in prijs gestegen levensmiddel, zo meldt de Moscow Times. Aardappelen zijn sinds het begin van het jaar met ruim 56% in prijs gestegen.