Shutterstock

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Maandag 08:00 uur - Klaas van der Horst

De melkprijs in Duitsland is dit jaar weer stevig opgelopen, constateert het Milchindustrie Verband (MIV). De productie reageert daar evenwel niet meer op. Vroeger was dat anders. Het stemt de Duitse zuivel tot zorg, want waar gaat het heen met de beschikbaarheid van melk?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

MIV-voorzitter Peter Stahl vraagt zich af of veel Duitse melkveehouders de veelheid aan nieuwe regelgeving in de afgelopen jaren niet moe zijn geworden en er het bijltje bij neer gooien.  Hij acht het gevaar van een dalende productie niet denkbeeldig. Vooral kleine melkveehouders hebben het moeilijk en vinden ook lastiger een opvolger. De leeftijd dat een bedrijf wordt overgenomen loopt in Duitsland ook steeds verder op. Dat speelt op alle bedrijven.

Aanbindverbod beperken
Met name het aanbindverbod is voor veel kleinere bedrijven een knelpunt. Het MIV pleit er daarom voor om een overgangsperiode van 10 jaar in te stellen en ook een ondergrens in te stellen waaronder de kleinste boerenbedrijven vrijgesteld zijn van de regelgeving.

De stagnerende melkproductie (al zo'n 5 jaar lang 31 miljoen ton), die dit jaar wordt versterkt door een dalend vetgehalte in de melk, zorgt nu voor recordprijzen voor boter. Een pakje boter van 250 gram kost nu €2,39, een prijs die in Duitsland nog niet eerder is gezien.

Melkvet krapper èn gewilder
Het MIV verwacht wel dat het hierbij zal blijven. Op de termijnmarkt is de prijspiek inmiddels voorbij, al blijven de fysieke prijzen nog wel hoog.
Het is echter niet alleen de stagnerende melkproductie en het lage vetgehalte die het melkvet zo duur maken, stelt Stahl. Consumenten kiezen ook weer meer voor volvette kaas en andere volle zuivelproducten met meer vet. Er blijft daardoor extra weinig over om boter van te maken.
De zuivelverwerkers juichen de ontwikkeling toe, want vollere zuivel is gezonder voor de mens, zo worden medici geciteerd.

Markttechnisch gezien, is het wel een kwetsbaarheid dat de hoge melkprijs voor de boeren eigenlijk alleen op het vet is gebaseerd, en dat het eiwit - dat in alle voedingsstrategieën juist wordt aanbevolen - juist achterblijft. Meer balans was mooier geweest, ook voor de bedrijven die minder kunnen met melkvet.  

De daling van de melkproductie in Duitsland verloopt momenteel overigens iets minder hard dan vorige maand. In oktober bedraagt de terugloop volgens het MIV 2,1%, tot en met oktober gaat het om 0,3 % ten opzichte van vorig jaar.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden