Shutterstock

Nieuws melk

Geitenmelkgeschil HGM en leveranciers houdt aan

Vrijdag 09:55 uur - Klaas van der Horst

Ondanks het verstrijken van een ultimatum per eind september heeft het overgrote deel van de HGM-leveranciers niet getekend voor een nieuw contract voor de levering van geitenmelk. Er is nog tijd voor een oplossing, maar beide partijen staan nog ver van elkaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volharden in de patstelling zou betekenen dat na eind 2026 het overgrote deel van de melk niet meer wordt opgehaald door de Ausnutria-dochter en dat de boeren onderdak moeten vinden. Zo heet wordt de soep toch niet gegeten, reageert HGM. Niet alle contracten lopen eind 2026 af. Er zijn er ook die langer doorlopen.

HGM geeft evenwel geen signaal dat er nieuwe openingen voor overleg zijn met de leveranciers en dat gesproken kan worden over aanpassing van de nieuwe contractvoorwaarden.

HGM maakte op een grote ledenbijeenkomst in september bekend dat het de contractvoorwaarden wijzigt en geen gegarandeerde plus meer betaalt voor de geleverde melk. Aanleiding zou de veranderde situatie op de geitenmelkmarkt zijn. Ausnutria heeft dit jaar ingrijpende reorganisaties aangekondigd, waarbij vestigingen zijn afgestoten en gesneden is in het personeelsbestand. Er is echter ook geïnvesteerd in (gedeeltelijke) overname van andere bedrijven, zoals het resterende deel van Amalthea en DPC. Veel leden voelden zich naar eigen zeggen overrompeld door de aanpassingen, vaak nog meer toen ze thuis de kleine lettertjes lazen, zo valt te horen. 

Over de details van de wijzigingen wil HGM geen mededelingen doen. Die zijn volgens het bedrijf een zaak tussen leveranciers en haar. Gevolg is wel dat van de ruwweg 130 miljoen kilo melk die HGM nu heeft gecontracteerderd nu volgens de leveranciers nog maar hooguit 20 miljoen kilo is vastgelegd onder een nieuw contract. Ondertussen is de geitenmelkmarkt weer omgeslagen van een overschot-, naar een tekortmarkt. Wel is de geitenmelkprijs nu lager dan begin dit jaar en vorig jaar, maar nog steeds niet op een heel laag niveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden