Shutterstock

Analyse melk

Krappe melkaanvoer remt verdere prijsdalingen

Donderdag 17:00 uur - Klaas van der Horst

De krappe beschikbaarheid van vloeibare zuivel zorgt voor oplopende spotprijzen voor rauwe melk en room, maar niet alleen daar. Ook de boterprijs klimt weer op, evenals de foliekaasprijs. Nog niet de hele markt doet mee, maar er waait toch een andere wind over de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rauwe melk wordt al weer voor de derde achtereenvolgende week duurder. Begin oktober dipte de spotmelkprijs naar zo'n €55 per 100 kilo, nu zit de spotmelkprijs weer ruim boven de €60 per 100 kilo, met uitschieters naar boven tot €63.

Nederland is daarmee overigens geen duurte-eiland. De hoogste rauwe (spot)melkprijzen worden momenteel betaald in Frankrijk. De bruto verwaarding van rauwe melk zit ook nog steeds boven de €60 per 100 kilo, met kaas als de best renderende optie.

De foliekaasprijs beweegt deze week weer licht omhoog, terwijl de prijs van weiconcentraat de laatste weken als het ware is geëxplodeerd. Reden is de sterke vraag naar de 'hogere' WPC's en WPI's (hoogwaardige weiderivaten).

De roomprijs blijft ook op een hoog niveau en toont nog geen tekenen van verzwakking. Dat zou met het oog op de aanstaande kerstperiode ook vreemd zijn. Veel voedingsbedrijven zijn nu volop bezig producten te maken voor die periode en kopen dus ook nog altijd in.

De vraag naar room is zo goed dat hierdoor ook de daling van de boterprijs weer afgeremd en omhoog teruggebogen wordt. Of en hoe lang deze beweging standhoudt, moet nog blijken, maar de neerwaartse prijsdruk van de laatste weken is even gestopt. Er wordt ook nog steeds wel relatief goedkope Ierse boter op de markt aangeboden, omdat de Ierse melkveehouderij een goed najaar heeft gehad en melkveehouders dus goed kunnen doormelken, maar ook de prijzen van dit regelmatig bevroren product lopen weer op.

Een echte keer in de markt is wellicht pas te verwachten als het dal in de melkaanvoer in Nederland en omringende landen is gepasseerd en er weer voldoende nieuwmelkte koeien in productie komen. Opvallend is overigens dat de boterprijs in Duitsland, in de tijd dat de prijs hier daalde, amper onder druk heeft gestaan. De laagste productprijzen komen volgens veel bronnen vooral vanuit de handel. Producenten voelen vaak minder behoefte om met de prijs te gaan zakken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden