Shutterstock

Nieuws Melk

Groei melkaanvoer in VS loopt alweer terug

Dinsdag 12:05 uur - Wouter Baan

De Amerikaanse melkaanvoer kwam in augustus voor het eerst in maanden weer boven het niveau van vorig jaar uit. Een maand later is nog steeds sprake van een toename, maar de groei loopt wel wat terug. De melkprijzen daarentegen nemen wel verder toe. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met 7,92 miljoen ton lag het aanvoervolume vorige maand 0,2% boven het niveau van vorig jaar. Daarmee loopt de groei iets terug, want in augustus bedroeg de voorsprong nog 0,5%. In de maanden daarvoor was sprake van een lichte achterstand. Enkel in juni was het verschil iets groter, toen een daling van 1,5% zichtbaar was. Dit blijkt allemaal uit cijfers van het USDA. 

De relatief stabiele melkaanvoer is een gevolg van een stabiele Amerikaanse melkveestapel. Met 8,89 miljoen dieren was het aantal vorige maand slechts 20.000 lager dan een jaar eerder. De productie per koe is wel wat toegenomen, wat de lichte stijging van de melkaanvoer laat verklaren.

Opvallend is dat de productie in Texas, in volume de vierde melkveestaat van de VS, in augustus liefst 7,8% boven het niveau van vorig jaar uitkwam. Ook in Californië, de grootse melkveestaat, is ook een aanzienlijke plus van 2,3% zichtbaar. Aan de oostkust van het land, in grote melkveestaten als Wisconsin en New York, loopt de productie juist wat achter in vergelijking met 2023. 

Melkprijs omhoog
Net als in Europa zitten ook in de VS de melkprijzen in de lift. De Amerikaanse klasse III-melkprijs, gebaseerd op de verwaarding van kaas, steeg in augustus tot $23,60 per CWT. Omgerekend naar Europese maatstaven is dit een uitbetalingsprijs van ruim €47 per 100 kilo. Dit niveau moedigt melkveehouders in theorie aan om de productie de komende maanden op te schroeven.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden