Shutterstock

Open brief Wilco Brouwer de Koning

Meebouwen aan duurzaam beloningssysteem

Maandag 09:00 uur - Wilco Brouwer de Koning

Sinds mijn bestuurlijke loopbaan bij LTO 7 jaar geleden begon, is het al een thema van gesprek: moet je eerst zorgen voor het verdienmodel rond biodiversiteit of moet je eerst het "systeem" bouwen om te kunnen belonen? Heel wat boeren vinden dat als er geen verdienmodel is, je ook niet moet gaan bouwen aan een systeem om te kunnen belonen. Zelf heb ik er altijd zo ingezeten dat je beiden moet doen.

Natuurlijk is het verdienmodel cruciaal als je de sector wil laten verduurzamen. Als je de stappen die een bedrijf zet meetbaar, controleerbaar en certificeerbaar maakt, zal het echt verschil gaan maken. Want welke beloner (overheid, markt of keten) zal een serieuze beloning willen geven zonder te weten dat het geld goed terecht komt?

We moeten echt mee ontwikkelen
Om die reden heb ik me altijd ingezet op beide vlakken. Een meer duurzame beloning én een werkbaar systeem om te meten en de duurzaamheidsprestatie inzichtelijk te maken. Hoewel veel mensen sceptisch zijn over beloning op duurzaamheid, is de wereld wel aan het veranderen. Wij moeten dus ook echt mee ontwikkelen. Een grove rekensom leert dat in 2023 rond de €300 miljoen is uitgekeerd aan duurzaamheidspremie in de melkveehouderij door de zuivelindustrie. Dat is een mooie stap maar nog onvoldoende om echt door te bouwen aan een toekomstig bestendige melkveehouderij.

Inzet zichtbaar maken
Ook in het meetbaar en controleerbaar maken, zullen we nog stappen moeten zetten. Als melkveehouderijsector lopen we door het gebruik van de KringloopWijzer (KLW) met de Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's) echt voor op andere sectoren en zeker ook binnen de wereldwijde zuivelmarkt. Door de data uit de KLW maken we meetbaar hoe onze mineralenstromen lopen en door deze KPI's kunnen wij concreet laten zien wat wij op onze bedrijven doen op het gebied van klimaat, stikstof, water… en dus op duurzaamheid.  

Als we de duurzaamheid op biodiversiteit integraal willen meten, moeten we verder om ook de KPI's Natuur en Landschap en Kruidenrijk grasland meetbaar en zichtbaar te maken. Want elke melkveehouder kan meedoen aan het versterken van biodiversiteit! Vanuit ZuivelNL, in samenwerking met BoerenNatuur, hebben we hier een mooie stap op weten te zetten. Vanuit het Corona-herstelfonds en het ministerie van LVVN hebben we een behoorlijk budget binnen weten te halen om boeren gratis te adviseren, mee te laten doen, én ze daarvoor ook nog een onkosten vergoeding te geven voor hun tijd. Hiermee leggen we een basis om ook voor deze indicatoren de inzet vanuit de melkveehouderij inzichtelijk te maken. Met het project Agrarisch Natuurlijk kunnen we 1.100 melkveehouders gaan intekenen!

Naar mijn idee een positieve ontwikkeling en stimulans. Want of de kip er nu eerst was of het ei; we moeten als sector verder bouwen aan het verdienmodel en een toekomstig duurzaam beloningssysteem. Bouwt u mee?

Wilco Brouwer de Koning, LTO-melkveehouderij

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wilco Brouwer de Koning

Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden