De Duitse melkproductie heeft in augustus een flinke jas uitgedaan en is teruggezakt tot het laagste niveau in 12 jaar. Ook de Italiaanse melkproductie is hard onderuit gegaan, net als de Belgische. In Frankrijk blijft de aanvoer nog wel redelijk op niveau.
De Nederlandse melkaanvoercijfers over september zijn reeds bekend, maar de statistieken van andere lidstaten lopen vaak wat achter. Uit nieuwe cijfers van Eurostat blijkt dat er sprake is van een flinke productieteruggang en daarmee komt uit wat al verwacht werd in de markt. In de voorbije maanden liepen de prijzen van boter en kaas immers flink op, hoewel de markt recent wel weer wat ontspant.
Duitse aanvoer gedecimeerd
De Duitse melkaanvoer springt het meest in het oog. Met 2,55 miljoen ton is de augustusaanvoer het laagst sinds 2012 en daarmee ook sinds het loslaten van het Europees melkquotum in 2015. Vergeleken met een jaar eerder is een krimp zichtbaar van liefst 5,5%. Daarmee loopt de daling rap op, want in juli bedroeg de krimp nog minder dan 1,5%. In de maanden daarvoor lag de aanvoer nog boven het niveau van vorig jaar. De forse daling houdt vermoedelijk verband met de uitbraken van blauwtong.
België kent ook flinke productiedaling
Ook België kent om dezelfde reden een flinke productiedaling. Met 375.000 ton lag de aanvoer in augustus 2,6% onder het niveau van vorig jaar. Net als in Duitsland bouwt de krimp verder op. De productiegroei die in 2023 zichtbaar was, is door de daling weer tenietgedaan.
Melkproductie Italië holt ook achteruit
Ook in Italië holt de melkproductie achteruit. Met 984.000 ton lag de aanvoer 5,38% onder het niveau van vorig jaar. Daarnaast dook de aanvoer voor het eerst dit jaar onder het niveau van vorig jaar. Ook in Italië heerst er blauwtong in de melkveehouderij, vooral op het eiland Sardinië. Dit eiland speelt echter nauwelijks een rol van betekenis voor de aanvoer van koemelk. In augustus was het extreem warm, wat de aanvoer waarschijnlijk heeft gedrukt.
Melkaanvoer Frankrijk is de stabiele factor
De melkaanvoer in Frankrijk is het hele jaar de stabiele factor in Europa en ligt heel 2024 al boven het niveau van vorig jaar. Met 1,86 miljoen ton lag de aanvoer in augustus 0,8% boven het niveau van vorig jaar. Niettemin is er wel sprake van een teruggang, want in juli was de voorsprong nog bijna 2,5%.
Eerder meldde we al dat ook de Ierse melkaanvoer achter blijft bij vorig jaar. Van de grote producerende landen meldt Polen wel een rappe groei. Het land ligt op koers om Nederland dit jaar te passeren als derde grootste melkproducent binnen de Europese Unie.