Shutterstock

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Gisteren 12:20 uur - Klaas van der Horst

China voert de psychologische druk op de Europese zuivelsector op tenmidden van een breder handelsgeschil met de EU. Formeel is er geen verband tussen hogere EU-invoerrechten voor elektrische auto's uit China en de Europese voedingsexport naar China, maar praktisch gezien wel. Eerst werd de vleessector geraakt, toen de zuivel. Nu worden concrete bedrijven tegen het licht gehouden, meldt China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het besluit om FrieslandCampina, het Franse Elle & Vire en het Italiaanse Sterilgarda vragenlijsten toe te sturen om te weten te komen of deze bedrijven in een ongeoorloofd subsidienetwerk zitten, zorgt zeker voor spanning in de zuivelsector: hoe gaat China de antwoorden van deze bedrijven gebruiken, en wat wordt het vervolg?   

China heeft met genoemde bedrijven een schijnbaar willekeurige keuze gemaakt, want wat hebben de zuivelcoöperatie FrieslandCampina, een Franse boter- en roomproducent en een Midden-Italiaanse producent van verse zuivel en zachte kazen met elkaar gemeen? Misschien weinig meer dan dat het allemaal zuivelbedrijven zijn en dat ze allemaal in hetzelfde Europese schuitje zitten, en wil China alleen 'aantonen' die het hele EU-systeem niet deugt. 

Op zich lijkt het voor FrieslandCampina niet al te bedreigend dat China kennelijk vooral wil kijken naar de productie van melk, kaas en room, en niet specifiek naar kindervoeding. Daar bestaat evenwel geen zekerheid over. FrieslandCampina zegt vooralsnog niet meer te weten dan wat gewone burgers ook (kunnen) hebben gehoord. Er zijn vragenlijsten verstuurd, maar dat is het voor nu. Bedrijven mogen ondertussen zelf gaan bedenken wat de autoriteiten in Peking voor hen in petto hebben. Verdere duidelijkheid volgt later.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden