Shutterstock

Nieuws Melk

Melkaanvoer minder krap, maar schijn bedriegt

Eergisteren 11:05 uur - Wouter Baan

Op het eerste gezicht valt de daling van de Nederlandse melkaanvoer in september aanzienlijk minder fors uit dan een maand eerder. Als we echter dieper op de cijfers inzoomen, blijkt dat de krappe aanbodsituatie wel degelijk blijft aanhouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer kwam vorige maand uit op 1.046.990 ton, zo blijkt uit cijfers van RVO. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is dit een daling van 2,66% Daarmee lijkt de daling minder fors uit te vallen dan in augustus, toen er een krimp van 4% zichtbaar was vergeleken met een jaar eerder. Maar schijn bedriegt. In september vorig jaar ging de Nederlandse melkaanvoer namelijk hard onderuit en dook die maand voor het eerst onder het niveau van 2022. Met andere woorden: de vergelijkingsreferentie in september is duidelijk krapper dan een maand eerder. 

De aanvoercijfers in september zijn opnieuw het laagst in tien jaar en liggen daarmee, net als vorige maand, onder het niveau sinds het einde van het quotumtijdperk in 2015.

Lagere dagproductie
Met gemiddeld 4,4% lag het vetpercentage in de melk afgelopen maand wel iets hoger dan vorig jaar. Met 35.499 ton melk ligt de gemiddelde dagproductie in september lager dan een maand eerder toen gemiddeld 35.696 ton werd geproduceerd. De seizoensmatige daling van de melkaanvoer zet doorgaans door tot begin november. Inmiddels is duidelijk dat Nederland dit jaar zeer waarschijnlijk door Polen van het podium wordt gestoten als derde grootste melkproducent binnen de Europese Unie.

Krappe spotmarkt
Dat de Nederlandse melkaanvoer laag is, blijkt ook wel uit de krappe aanbodsituatie op de spotmarkt. Nederlandse spotmelk werden eind september voor prijzen boven €60 per 100 kilo. Intussen zijn de prijzen wel weer wat gedaald, in lijn met de lagere prijzen voor boter en kaas. Maar nog altijd liggen de spotmelkprijzen ruim boven de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden