Shutterstock

Analyse Melk

Spotmelkprijzen stijgen in zwakkere markt

Eergisteren 17:00 uur - Wouter Baan

Door de bank genomen voelt de vloeibare zuivelmarkt zwakker aan, maar dat weerhoudt de spotmelkprijzen van DCA niet om naar boven te corrigeren. In de handel is het merkbaar dat de melkproductie in Noordwest-Europa dichtbij het seizoensdal beweegt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog een paar weken en dan bereikt de melkproductie het seizoensdal. Dat de handelsvolumes op de vloeibare zuivelmarkt daarom op een wat lager pitje staan, is niet zo verwonderlijk. Overschotten hebben veel verwerkers niet of nauwelijks. Tegelijkertijd is de vraag naar producten als room en concentraat er ook niet, simpelweg omdat het niet rendabel rekent met de vaste eindfabricaten in de vorm van boter en magere melkpoeder.

Voor de derde week op rij beweegt de roomnotering langzaam omlaag, met €20 tot €9.705 per ton. Daarmee wijkt de markt iets af van het seizoenspatroon, want historisch gezien houdt de prijsstijging wat langer aan. Hierbij moet echter niet vergeten worden dat de roomprijs recent een record heeft gebroken, net als de boternotering. De vetmarkt komt van een extreem hoog niveau en zal hier de komende maanden vanuit historisch perspectief op blijven.

Correctie voor spotmelk
Daarom is het niet vreemd dat de spotmelkprijs van DCA weer opwaarts muteert, na de correcties in de afgelopen weken. De notering voor de Nederlandse markt stijgt deze week met €1,50 tot €58 per 100 kilo. Geredeneerd vanuit de grondstofwaarde van de melk die in veel valorisatieschema's boven €60 noteert, zoals uit data van DCA Market Intelligence blijkt, is het logisch dat kopers deze prijzen willen betalen. Seizoensmatig is het minder logisch te verklaren. Toch is er bij fabrieken weinig verkoopinteresse, ondanks dat de spotmelkprijzen boven de uitbetalingsprijzen bewegen.

Stabiele concentraatprijs
Ondanks de zwakke melkpoedermarkt blijft de notering magere melkconcentraat met €2.325 per ton toch vrij gemakkelijk in de benen. De markt leunt op een krap aanbod. Als straks de melkproductie weer gaat toenemen, ontstaat er vermoedelijk wel prijsdruk. In deze tijd van het jaar is de vraag vanuit het verssegment wat zwakker. Daarbij komt dat magere melkconcentraat veel te duur is om het winstgevend te kunnen verpoederen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden