Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Kopers en verkopers maïs komen moeilijk bij elkaar

8 Oktober 2024 - Alex Jurvillier

Met de regen die werd afgegeven voor deze week lijkt het een heel eind los te lopen. Voor de maïsoogst is dat ronduit gunstig. Heel soepel loopt de handel in maïs alleen niet. Kopers en verkopers hebben moeite het eens te worden over de prijs. Producten die als afdek over de kuil kunnen, vinden dan weer wel vlot hun weg. Verder is de markt redelijk stabiel. Dat is ook wel normaal voor deze tijd van het jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in afdekproducten verloopt goed. Er is een gezonde vraag naar stoomschillen en aardappelvezels. Als we in de aardappelhoek blijven dan valt op dat voeraardappelen lastig te krijgen zijn. Sporadisch een paar bakken en daar stopt het wel een beetje volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft desondanks stabiel op €50 per ton.

Bierbostel staat iets onder druk volgens verschillende leveranciers. Aanbod is er voldoende en het is niet zo dat er gezocht moet worden naar klanten, maar het is wel zaak om de prijs in lijn te houden met andere reststromen, zo laten enkele handelaren doorschemeren. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel doet een stapje terug naar €3,45 per procent droge stof.

Maïs blijft aan de prijs
Snijmaïs is een lastige markt. Prijzen voor maïs op stam lopen net als vorige week van circa €1.800 tot €2.500 per hectare. Dat is een range waar zowel koper als verkoper niet veel mee kan. Het valt of staat met hoe de maïs erop staat. Voor de gehakselde maïs nieuwe oogst blijft de DCA Indicatieprijs op €70 per ton staan. Beschikbaarheid van maïs is één maar je moet ook nog iemand hebben die het wil kopen. Veehouders lopen op dit prijsniveau nog niet over van enthousiasme om te kopen, melden enkele handelaren. Het is een flinke aanslag op de liquiditeit en dat moeten ze wel op willen en kunnen brengen. Voor maïs die direct gevoerd kan worden van de vorige oogst worden prijzen van rond de €90 per ton genoemd. Het zijn grote volumes die daarvan worden verhandeld. Alleen boeren die wat moeten overbruggen zijn daarvoor aan de markt volgens insiders.

In hooi en stro is niet bijster veel handel. De liefhebbers van weide- en graszaadhooi hebben een voorraadje staan en zijn nu niet af nauwelijks aan de markt. De DCA Indicatiesprijs voor weidehooi komt uit op €195 per ton en voor graszaadhooi op €190 per ton. Ook in stro is het niet de drukste tijd. Dalende stroprijzen zitten er voorlopig nog niet in volgens verschillende fouragehandelaren. Het kabbelt maar een beetje voort. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft stabiel op €170 per ton.

In kuilgras is ook niet gek veel handel. Voor een laat gewonnen najaarssnede zit de prijs op circa €65 per ton. Voor goed gras dat geschikt is voor melkkoeien of geiten, waar we de indicatie op baseren, liggen prijzen wel een stuk hoger. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €85 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden