SMK

Nieuws melk

SMK legt lat weer hoger voor Planet Proof melk

Gisteren 11:45 uur - Klaas van der Horst

Melkveehouders die deelnemen in het Planet Proof certificeringsschema, moeten per 2025 voldoen aan een reeks strengere eisen. Deze betreffen bijvoorbeeld meer ligcomfort voor de koeien, een hogere levensduur, minder ammoniakuitstoot en meer eiwit van eigen land. Een aantal deelnemers vindt de meeropbrengsten tegenvallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Stichting Millieukeur heeft de nieuwe eisen vastgesteld na overleg met deelnemende partijen. Zij hebben onlangs kunnen reageren op de voorgestelde aanscherpingen. De meeste daarvan zijn evenwel ongewijzigd doorgevoerd.

Het topniveau voor blijvend grasland gaat met ingang van het nieuwe jaar naar 70% van het hele areaal. Het aandeel eiwit van eigen land gaat naar 65%, zonder buurtcontracten. Het aandeel kruidenrijk grasland gaat omhoog en de emissie van ammoniak moet omlaag naar hooguit 60 kilo per hectare (dit was 75 kilo).

Een aantal van de nieuwe maatregelen leverde wel kritiek op van de ongeveer 800 deelnemende melkveehouders. Ze vinden de voortdurende aanscherpingen wel heel snel en ver gaan. SMK stelt daar tegenover dat tot voorjaar 2026 de tijd is om alles de aanpassingen door te voeren. Dan is er pas een eerste audit op. 

Een andersoortige kritiek is die van een groep FrieslandCampina-leden (zij maken het grootste deel uit van de PP-melkveehouders). De strekking daarvan is dat de gevraagde inspanningen voor Planet Proof wel erg veel zijn en dat de extra beloning ervoor tegenvalt, met name sinds FrieslandCampina de beloning voor een concurrerend programma (Foqus Plant) stevig heeft verbeterd. Er zit maar €1,50 per 100 kilo verschil meer tussen en dat verandert voorlopig niet.

Met ongeveer 800 deelnemers is de groep Planet Proof boeren de laatste jaren qua aantal tamelijk stabiel. Groei lijkt er niet meer te zijn. Voor de retail is Planet Proof zuivel ondertussen wel belangrijk. Het heeft op veel gebieden de plek van weidemelk overgenomen. Bij Albert Heijn moet het wel concurreren met huismerk-programma Beter Voor. Verreweg de meeste deelnemers zitten bij FrieslandCampina, plus een beperkt aantal bij Farmel en Arla.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden