De zuivelmarkt was deze week getuige van een spanningsongeluk. Afgelopen dinsdag ging de boterprijs op de GDT-veiling opeens met honderden dollars (en ook euro's) per ton onderuit. Dit veroorzaakte een kettingreactie van paniekerige handel en zakkende prijzen.
Ook prijzen van andere zuivelproducten, zowel op de fysieke markt als op de termijnmarkt (daar natuurlijk het meest), schoten onderuit.
In de meeste gevallen slechts voor een dagje. Daarna kwam de correctie, en het besef dat er misschien toch wel een overreactie had plaatsgevonden. Mede door de enorme spanning die het hoge prijsniveau meebrengt. Maar toch zette de hele markt een stap omlaag ten opzichte van een week geleden.
De markt voor rauwe melk zette relatief gezien de grootste stap omlaag. In Nederland ging de prijs met 7,5% omlaag, in Duitsland nog meer.
Of de boterpaniek de enige oorzaak was, valt moeilijk te zeggen. Volgens handelaren blijkt er opeens ook meer melk op de markt te komen door een herstel van de aanvoer in Duitsland en Frankrijk, maar er zijn nog geen data die dit goed ondersteunen. Wel is duidelijk dat het blauwtong-effect van een paar weken terug in deze landen snel voorbij is. Vooral vanwege het koudere weer.
De prijzen van room en magere melkconcentraat zijn eveneens gedaald, maar minder dan die van rauwe melk en ook minder dan van boter.
De boterprijs komt in de DCA-notering van deze week uiteindelijk 5% lager uit dan vorige week. Voor het prijsherstel in de afgelopen dagen zijn meerdere factoren aan te wijzen. Ten eerste is er het besef dat er nog steeds een tekort blijft aan boter. Dat werd bovendien bevestigd door het feit dat alleen de boterprijs hard omlaag ging, en de roomprijs veel minder. Room bleef tegen een licht lagere prijs dan vorige week prima afzet vinden. Alleen de botermakers vonden het gezien de markt niet meer zo interessant om nog boter te blijven maken. Daardoor droogde het aanbod ervan verder op en trekt de prijs weer aan.
Toch kreeg wel de hele zuivelmarkt een duw omlaag van het gebeuren op de botermarkt. Ook de prijzen van melkpoeders daalden, van weipoeders iets minder. De kaasprijzen verloren eveneens terrein, die van mozzarella het meest.