Shutterstock

Nieuws melk

Marktleider geitenmelk laat garantieprijs los

1 Oktober 2024 - Klaas van der Horst

Holland Geitenmelk (HGM), marktleider voor geitenmelk in Nederland en onderdeel van Ausnutria, wijzigt het melkprijsbeleid. Het bedrijf belooft niet langer om altijd 0,4 cent per kilo meer te betalen dan de hoogste uitbetaler en heeft leveranciers gevraagd om in te stemmen met nieuwe contractvoorwaarden, waaronder een A- en een B-prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Inhoudelijk wil HGM niet ingaan op de contracten, maar HGM bevestigt dat de melkprijssystematiek is gewijzigd. "Met deze wijziging willen Ausnutria en HGM, samen met haar leveranciers, werken aan een gezonde balans tussen markt en melkprijs. Het herstellen van die balans is nodig om te anticiperen op de marktontwikkelingen en daarmee aanbod en vraag van geitenmelk voor de toekomst beter op elkaar af te stemmen," zo luidt de reactie.

Leveranciers van HGM hadden tot vorige week de tijd om in te stemmen met de nieuwe contractvoorwaarden. Degenen die niet instemden, moeten op zoek naar een nieuwe afnemer. De verwachting is dat de nieuwe voorwaarden tot verschuivende verhoudingen in de geitenmelksector zullen leiden. In de Nederlandse geitenzuivelsector zijn diverse bedrijven actief, maar de bedrijfstak wordt gedomineerd door 4 spelers. De grootste is Ausnutria (en Yili), met onder meer HGM en Amalthea. Daarna volgen Emmi met onder meer Bettinehoeve, Eurial-dochter Capra in het Belgische Halen en CZ Rouveen met de Nederlandse Geitenhouders Coöperatie (NGC).

Valorisatie anders geworden
De achtergrond van alle veranderingen is de verschuivende balans qua verwaarding van geitenmelk. Jarenlang is kindervoeding op basis van geitenmelk verantwoordelijk geweest voor de beste rendementen en de hoogste melkprijs. Ausnutria was als specialist in deze kindervoeding de trekker van de bedrijfstak. Inmiddels is kindervoeding niet meer de onbetwist best renderende verwerkingsoptie. Kaas wordt weer meer een echt alternatief, maar dat wel bij een gemiddeld lager prijsniveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden