FrieslandCampina

Nieuws melk

Nabetaling zeker voor leden FrieslandCampina

Vandaag 17:05 uur - Klaas van der Horst

De leden van FrieslandCampina kunnen ervan uitgaan dat ze over het lopende jaar een nabetaling krijgen. Ook het tweede halfjaar van 2024 is goed, aldus CEO Jan Derck van Karnebeek. Hij meent dat de onderneming de goede koers weer te pakken heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers eind juli hield FrieslandCampina nog een slag om de arm. Over het eerste halfjaar was een pro-forma nabetaling vastgesteld, maar die werd niet uitgekeerd, vanwege een nog onzekere tweede helft. Inmiddels is er meer duidelijkheid. De zaken blijven naar verwachting lopen.

Van Karnebeek schetst het zakelijke klimaat voor de onderneming dit jaar als gematigd goed, 'niet heel goed, maar ook niet slecht'. Het bedrijf draait daarbij wel naar verwachting, ook als het gaat om de geplande besparingen. "Daarmee zitten we volledig op schema." Ook de cashpositie van het bedrijf verbetert zich volgens de CEO steeds meer.

Er is daarmee ruimte voor investeringen, zoals in de fabriek in Workum. Daar wordt een wei-indamper vervangen door een ultrafiltratie-installatie. Hiervoor wordt 30 miljoen uitgetrokken. De aanpassing levert echter ook een lagere CO2-uitstoot op en een lager waterverbruik.

Coöperatievoorzitter Sybren Attema maakte bekend dat hij nog twee jaar langer beschikbaar is, waarvoor de statuten dan nog een keer voor moeten worden aangepast. 

Attema is eveneens positief gestemd over hoe bedrijf en coöperatie zich ontwikkelen. Melkveehouders hebben een moeilijke tijd doorgemaakt, maar er komt weer meer vertrouwen, met name ook bij de jonge generatie en dat geeft hem moed, stelt hij. Ook de verduurzaming wordt volgens hem niet meer vooral als druk gezien, maar als kans. "De slag is gemaakt", stelt Attema. Wel zal de melkproductie vanwege het beleid in de voorbije jaren nog krimpen, maar hij kan daar geen cijfers bij noemen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden