Eigen foto

Nieuws melk

Belgisch Inex koopt Veco Zuivel van Farmel

Vandaag 07:00 uur - Klaas van der Horst

Het Belgische Inex koopt Veco Zuivel van Farmel. De aankoop van Veco is volgens beide ondernemingen een strategische stap die voortkomt uit de gedeelde visie om meerwaarde te creëren in het Nederlandse zuivellandschap. Voor Inex is het ook een nieuwe stap op de Nederlandse markt, hoewel het er commercieel al lang actief is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Formeel gaat het nog om een voorgenomen transactie, die doorgaat onder voorbehoud van goedkeuring door de ACM. Inex en Farmel zijn geen onbekenden van elkaar, omdat beide bedrijven ook actief zijn op de Belgische markt en daar regelmatig zaken doen met elkaar. De bekendmaking komt in dezelfde maand als drie jaar geleden, toen Farmel Veco Zuivel overnam van de familie Van Rouwendaal. Het kaapte het bedrijf toen voor de neus van Farm Dairy weg.

Actief in consumentenzuivel
In de voorbije jaren bleek het toch een hele opgave om Veco Zuivel goed te laten draaien en vroeg het veel aandacht. Inex is meer gespecialiseerd in deze activiteiten dan Farmel, omdat het ook in België volop actief is in de consumentenzuivel. Door de overname kan Farmel zich volledig richten op haar kernactiviteiten, zoals de dienstverlening aan zuivelverwerkers en het optimaal valoriseren van melk van haar bijna driehonderd melkveehouders. "We zien kansen op de markt en willen ons daar volledig op concentreren. De verkoop van Veco Zuivel geeft ons de ruimte om die ambities waar te maken," aldus de Emmeloordse zuivelonderneming.

Veco Zuivel is blij met de overname. "Wij denken dat Inex ons de nodige expertise kan bieden op het gebied van zuivelproductie en waardecreatie. Samen hopen we de onderneming verder te professionaliseren en naar een hoger niveau te tillen." Veco Zuivel kan, dankzij de voortgezette samenwerking met Farmel verschillende Nederlandse duurzame melkstromen verwerken tot diverse (dagverse) zuivelproducten. Veco Zuivel verzorgt een belangrijk deel van het zuivelassortiment bij Jumbo.

Overname een logische stap
Voor familiebedrijf Inex is de overname van Veco Zuivel een logische stap, aangezien de activiteiten van beide bedrijven goed op elkaar aansluiten. "Onze jarenlange ervaring met houdbare zuivel op de Nederlandse markt wordt aangevuld met de mogelijkheden van Veco Zuivel in dagverse zuivel. De (Griekse) yoghurt, skyr, boter en het ruime biologische aanbod zijn een mooie aanvulling op ons reeds ruime productassortiment."

Farmel Holding boekte in 2023 een omzet van ruim €550 miljoen en een nettoresultaat van €1 miljoen negatief, vooral vanwege Veco. Inex behaalde in hetzelfde jaar een omzet van €324 miljoen en boekte daarbij een winst van bijna €26 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden