Travelstock by Powerhouse / Shutterstock.com

Nieuws melk

Fonterra boekt lagere winst bij lagere melkprijs

Eergisteren 11:25 uur - Klaas van der Horst

Fonterra heeft over het afgelopen boekjaar 2023/24 een lagere melkprijs in de boeken staan en een lagere winst geboekt dan het voorgaande boekjaar. Wel wordt over het voorbije jaar een iets hoger dividend per aandeel betaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de jaarcijfers die de zuivelreus bekend heeft gemaakt. Topman Miles Hurrell gaat niet specifiek in op de vraag waarom de winst en de melkprijs lager zijn dan in het voorgaande jaar, maar de resultaten over 2022/23 waren extra positief door een aantal eenmalige baten uit de verkoop van bedrijfsonderdelen. Hoewel ook niet op alle verkopen winst werd geboekt. 

De melkprijs kwam uiteindelijk uit op NZ $7,83 per kilo vet en eiwit (€33,60 per 100 kilo melk), wat 39 dollarcent (€1,68 per 100 kilo) minder was dan in het jaar ervoor. De winst per aandeel zou ook lager zijn uitgepakt, ware het niet dat er een extra dividend van 15 dollarcent (8,5 eurocent) per aandeel is toegevoegd.

Alles bij elkaar was het voorbije boekjaar gewoon iets lastiger voor Fonterra, met zowel een lagere omzet als een lagere winst. De omzet daalde met ongeveer €1 miljard naar €12,9 miljard, de nettowinst ging met €254 miljoen omlaag naar €637 miljoen. De melkaanvoer liep ook iets terug. In kilo's vet en eiwit met 10 miljoen kilo, in liters uitgedrukt met 316 miljoen liter. Ook het aandeel van Fonterra in de totale Nieuw-Zeelandse melkaanvoer nam weer af.

Voor het inmiddels begonnen nieuwe boekjaar voorziet Fonterra evenwel weer een beter jaar. De verwachting voor de melkprijs wordt met 50 dollarcent verhoogd naar NZ $ 9,00 per kilo milksolids. Dat is omgerekend €38,62 per 100 kilo melk. Het verwachte dividend zal minimaal 28 eurocent per aandeel bedragen, meent Fonterra. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden