Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Hakselaars rijden, nieuwe maïs komt op de markt

Dinsdag 17:15 uur - Alex Jurvillier

De maïsoogst is nu wel echt van start en daarmee komt ook de handel in nieuwe maïs op gang. Nu de hakselaars rijden komt er ook vraag naar afdek voor over de maïskuil. Stro is lastigere handel. De beschikbaarheid houdt niet over volgens fouragehandelaren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handel in maïs op stam is een lastige dit seizoen. Percelen staan er heel wisselend op en dat maakt het buitengewoon lastig er een prijs op te plakken. De kwaliteit van de maïs die nu gehakseld wordt valt over het algemeen niet tegen volgens insiders. Dat zijn natuurlijk in de meeste gevallen ook de percelen die redelijk op tijd zijn gezaaid. Over de later gezaaide maïs zijn meer zorgen. Voor de DCA Indicatieprijs snijmais stappen we deze week over naar de nieuwe oogst en die komt uit op €75 per ton franco in de silo geleverd, exclusief shovel. De range loopt van €70 tot €80 per ton. In oude maïs die direct gevoerd kan worden, is niet veel handel meer. Mocht een veehouder nog wat willen, dan worden prijzen van rond de €90 genoemd. De vraag naar afdekproducten zoals aardappelvezel voor over de maïs is goed volgens leveranciers.

Het aanbod van stro is nog steeds krap. De DCA Indicatieprijs blijft relatief hoog, op €170 per ton. De graan-, en stro-oogst viel tegen dit seizoen en verkopers houden de deuren van de schuur dicht. Zij verwachten dat stroprijzen later in het seizoen nog weleens zouden kunnen stijgen. Zowel als strooisel als voor pensprik kijken sommige veehouders wel naar alternatieven, maar er springt niet echt iets uit dat een stuk goedkoper is.

De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi blijft gelijk op €185 per ton, met de opmerking dat er weinig tot geen handel is. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft deze week eveneens stabiel op €190 per ton. Heel druk in de handel is het overigens niet. Vooral in graszaadhooi is het erg rustig. Deels door beperkt aanbod maar ook omdat veehouders die graag graszaadhooi voeren na de oogst al een voorraad hebben aangelegd.

De DCA Indicatieprijs voor kuilgras doet een stapje omhoog, naar €85 per ton voor goed kuilgras. Het aanbod zit aan de lage kant zitten. Goed kuilgras in handen krijgen is een uitdaging.

De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €50 per ton. Ook de DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk op €3,60 per procent droge stof. De handel loopt gewoon door zoals voorheen. De vraag zit er goed op maar we spreken nou ook weer niet van enorme wachtrijen. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. Met andere woorden: de markt is stabiel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden