De maïs staat er op de meeste percelen nog fris bij en de oogst is een stuk later dan we de laatste jaren gewend waren. Toch verloopt de afrijping erg vlot en worden de eerste percelen nu geoogst. Houd je maïs dus goed in gaten en plan je loonwerker op tijd in.
In ons nieuwe digitale platform agrility hebben maïstelers uit heel Nederland in totaal zo'n 3.000 hectare aan maïspercelen ingetekend. Het platform volgt de groei, opbrengstverwachting en actuele en verwachte afrijping van elk perceel.
Op 10 september is het gemiddeld drogestofgehalte van al deze percelen 31% bij een gemiddelde zaaidatum van 22 mei. De tijdig gezaaide percelen met vroege rassen zijn vanaf medio september veelal rijp. Zoals dit perceel LG 31.206 dat gezaaid is op 30 april:
Het optimale drogestofgehalte voor snijmaïs is doorgaans 36-38%. Hakselen bij dit ds-gehalte, met een goed afgrijpte kolf, geeft het optimale rendement uit je maïsteelt:
In de video laat teeltspecialist Ludwig Oevermans zien hoe je het ds-gehalte nauwkeurig bepaalt:
Ons advies
We weten dat verse, frisse, gezonde mais die met 36-37% ds de kuil in gaat, lekker melkt. Dus als je kwaliteit kunt oogsten en niet té droge maïs nodig hebt, ga je kwaliteit inkuilen. En die kwaliteit, daar gaat het om. Door de huidige vochtige bodems oogt de maïs meestal nog frisgroen, maar de kolf gaat wel door. Ik zie vaak dat telers dan wat te laat gaan kijken, en dan moet de loonwerker natuurlijk nog ingepland worden.
Met deze hoge dag- én nachttemperaturen kan het drogestofgehalte met wel 1% per dag stijgen. Dus: houd je percelen goed in de gaten en schakel tijdig de loonwerker in.
Meer weten? Vraag het je LG specialist of kijk op www.lgseeds.nl