Bel Leerdammer

Nieuws melk

ACM constateert oneerlijke praktijken Leerdammer

Maandag 10:40 uur - Klaas van der Horst

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een last onder dwangsom op aan Lactalis Leerdammer voor het overtreden van de Wet oneerlijke handelspraktijken. Het bedrijf mag de melkprijs niet eenzijdig wijzigen, stelt de ACM in de uitspraak die een novum is voor de melkveehouderij en zuivelindustrie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lactalis Leerdammer heeft in reactie hierop bekendgemaakt het melkprijssysteem voortaan inzichtelijker te maken. Ook wordt in oktober begonnen met gesprekken met vertegenwoordiging van de melkveehouders. Een uitnodiging daartoe is vandaag verstuurd. Het bedrijf legt zich evenwel niet zomaar neer bij de uitspraak en gaat in beroep.

Het besluit van de ACM komt na een klacht van de Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC). Lactalis Leerdammer moet niet alleen de leveringsvoorwaarden aanpassen, bijvoorbeeld door het opnemen van een transparant en objectief prijssysteem, ook de gewijzigde voorwaarden vervolgens voor akkoord voorleggen aan de melkleveranciers, zodat hierover nog kan worden onderhandeld.

Leveringsvoorwaarden in lijn brengen
LVLC heeft meerdere klachten bij de ACM ingediend over de leveringsvoorwaarden, maar deze zijn afgewezen. LVLC is een vereniging van melkveehouders met meer dan vierhonderd leden, die hun boerderijmelk alleen aan Lactalis Leerdammer leveren, meldt de ACM. Met de uitspraak wordt Lactalis Leerdammer verplicht om binnen uiterlijk drie maanden de leveringsvoorwaarden in lijn te brengen met de Wet OHP Landbouw. Zo niet, dan moet Lactalis dwangsommen betalen tot een maximum van €1.050.000.

Algemeen manager van Lactalis, Jan Verbessem zegt dat het bedrijf mee wil werken aan de uitvoering van de uitspraak, maar volgens hem heeft het bedrijf wel meer tijd nodig dan de drie maanden die de ACM hiervoor geeft. Ook wil het bedrijf een toetsing van de interpretatie die de ACM geeft aan de wet. Royal Lactalis Leerdammer gaat daarom in beroep. Deze juridische stap staat naar zeggen van Lactalis los van de wil en toewijding van Royal Lactalis Leerdammer om het melkprijssysteem inzichtelijker te maken. "We hopen dat het eindresultaat leidt tot een nieuwe standaard in de sector," zo meldt Verbessem.

Ook discussie bij Vreugdenhil Dairy Foods
Leveranciersvereniging Holland Dairy Producers, die levert aan Vreugdenhil Dairy Foods, heeft ook een discussie met deze afnemer, maar hier lijken partijen meer met elkaar in overeenstemming te komen over de leveringsvoorwaarden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden