Shutterstock

Analyse melk

Spotmelkprijs spelbrekertje in stug stijgende markt

20 September 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt kent deze week weer weinig minnen. De spotmarkt voor rauwe melk geeft evenwel een afwijkend signaal af. Daar gaan de prijzen omlaag. Toch wordt dit niet opgevat als een aankondiging van een dalende zuivelmarkt als geheel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een dalende spotmelkprijs kan een voorbode zijn voor een wending, maar voor nu lijkt het gewoon een signaal dat de spanning op dit kleine deelsegment van de zuivelmarkt iets afneemt. De spotmelkprijzen blijven op zich hoog (boven de €60,00) in zowel Nederland als de buurlanden en zuivelbedrijven zouden graag meer melk verwerken.

Bovendien doen vloeibare halffabricaten zoals room en magere melkconcentraat niet mee. Die doen, samen met de grote commodity's, het echte werk voor een hogere melkprijs. Magere melkconcentraat is zelfs goed voor de hoogste prijsstijging deze week, vooral vanwege een sterke exportvraag vanuit Griekenland. Het is ook bijna even duur als magere melkpoeder, wat er vaak van wordt gemaakt.

Room werd na een dipje vorige week opnieuw weer iets duurder, maar tot grote veranderingen leidt dit niet. Boter zet de opmars ondertussen verder door. De stappen omhoog die dit product zet, ogen misschien niet meer spectaculair, maar iedere week wordt weer een record verlegd, met nog geen einde in zicht voor de opmars.

De kans lijkt ook niet groot dat er snel veel meer product komt, want de melkaanvoer daalt nog altijd in Europa's grootste zuivellanden en product van verder weg is niet beschikbaar.

Boter blijft duidelijk de trekker van de prijsrally in de zuivel, maar de kaasprijzen blijven ook stijgen. Goudse foliekaas heeft nog niet de barrière van €5.000 per ton geslecht, maar zit er niet ver meer af. Kaasfabrikanten produceren volop, maar moeten daar ook echt nog wel even mee doorgaan, zo is de indruk, want veel afnemers hebben hun behoefte nog bepaald niet ingevuld.

Vrijwel alle segmenten van de zuivelmarkt doen het goed, maar de zwakke melkpoedermarkt is een beetje een spelbreker. De afgelopen weken zag het er naar uit dat ook dit product beter zou gaan lopen. Er kwam in die periode ook zo'n 10% bij de prijs op, maar nu stagneert de markt weer, want ook de export loopt niet goed.

Daarmee is en blijft melkpoeder een beetje de zwakke plek van de zuivelmarkt en blijft ook minder bijdragen aan het melkgeld van de veehouder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden