Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Stroprijs trekt verder aan op ruwvoermarkt

Eergisteren 17:00 uur - Alex Jurvillier

De matige of ronduit slecht graanoogst is in de fouragehandel goed te merken. Stro is lastig te krijgen en dat heeft effect op de prijs. Cosun Beet Company is vandaag gestart met de bietencampagne. Daarmee komt de grote reststroom uit de suikerindustrie, perspulp weer beschikbaar. Met de maïsoogst wil het nog niet zo vorderen. Door het late en koele voorjaar is het allemaal wat later.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Drie dagen eerder van vorig jaar is vandaag (dinsdag 17 september) de suikercampagne van start gegaan. Daarmee komt de komende dagen ook het bijproduct perspulp weer op de markt. Een inschatting maken van de hoeveel bieten die gerooid worden, wat het suikerpercentage is en wat er aan perspulp beschikbaar komt, is zo vroeg in de campagne nog lastig. In eerste instantie worden alleen de orders uit de voorverkoop uitgeleverd. Naar mate de oogst vordert kan er bijgestuurd worden aan de hand van de perspulp die beschikbaar komt.

Bierbostel trekt verder aan in prijs. De DCA Indicatieprijs stijgt verder naar €3,60 per procent droge stof. Wat er beschikbaar komt aan bierbostel vindt vlot zijn weg. Sterker nog, enkele handelaren zouden nog wel meer kwijt kunnen dan ze nu aangeboden krijgen. De productie van bierbostel loopt eerder terug dan dat het meer wordt volgens sommige insiders.

De DCA Indicatieprijs van tarwe- en gerstestro trekt aan naar €170 per ton. De ene handelaar komt makkelijker aan stro dan de andere, maar de gemene deler is dat akkerbouwers stro niet bepaald weggeven. Tekort is altijd een gevaarlijk woord. Alleen als stro van verder weg gehaald moet worden, tikken de transportkosten hard aan. In Spanje is stro genoeg volgens insiders, maar dat is wel een stuk verder rijden dan Frankrijk. Die extra transportkosten zullen toch betaald moeten worden.

Maïsoogst komt nog niet echt op gang
De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft gelijk op €95 per ton. Maïs van de oogst van 2023 is er nog voldoende volgens handelaren. De oogst moet dit seizoen nog op gang komen. Op stam wordt er wel handel gedaan, maar het loopt nog geen storm. Tussen hoe de maïs erop staat zijn grote verschillen en dat maakt het ook lastig een prijs op een perceel te plakken. Grof weg loopt het ergens van €1.400 tot €2.500. Een egaal perceel goede maïs zit vanzelfsprekend aan de bovenkant van de range.

De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft deze week staan op €190 per ton. De handel loopt niet storm volgens handelaren en er zou wel voldoende zijn. Voor wat betreft graszaadhooi blijft de DCA Indicatieprijs onveranderd op €185 per ton. Het aanbod graszaadhooi is beperkt volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft eveneens gelijk op €80 per ton. Het gaat dan om goed kuilgras van een eerste of tweede snee waar de koeien melk op geven. Najaarsgras dat nu gewonnen wordt, is snel een paar tientjes goedkoper. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €50 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden