Shutterstock

Analyse melk

Vloeibare zuivelmarkt maakt pas op de plaats

Donderdag 17:15 uur - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt heeft na een paar wilde weken ditmaal een relatief rustige week achter de rug. Alleen bij kaas en boter waren er nog duidelijke prijsstijgingen, maar waren de stappen omhoog wel kleiner. Vloeibare zuivel maakte een duidelijke pas op de plaats.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spotmelkprijzen in Nederland en Duitsland bleven deze week vrijwel stabiel, maar wel op een hoog niveau en nog altijd 5 tot 10 cent boven het melkgeld dat boeren ontvangen van de fabrieken.

Grote volumes melk gingen er niet over in andere handen Door een teruglopende melkaanvoer houden de meeste verwerkers vast wat ze aan melk binnenkrijgen.

Dat proberen ze zelf tot waarde te brengen. Door de teruglopende aanvoer is dat regelmatig ook hard nodig, omdat anders misschien niet aan de contractverplichtingen kan worden voldaan en boetes volgen van bijvoorbeeld retailers. Wie toch per se melk, room of concentraat wil hebben, moet de beurs trekken en dan komt er wel product los.

Rauwe melk is evenwel niet het ideale product om te transporteren. Magere melkconcentraat en room lenen zich daar beter voor. En omdat de prijs voor concentraat de laatste tijd tamelijk hoog was, besloten diverse bedrijven daar wat extra volume van op de markt te zetten. Verkoop van concentraat was aantrekkelijker dan er melkpoeder van te maken. Magere melkpoeder is eigenlijk niet duur genoeg om daarvoor concentraat te laten drogen, en de melkpoederprijs gaat nog steeds maar een klein beetje omhoog.

Maar door veel concentraat op de markt te zetten daalt de prijs ook. De roomprijs zakt voor de tweede week op rij ook lichtjes weg. Naar de oorzaak daarvan is het enigszins gissen. Mogelijk dat de hoge prijs toch enigszins afschrikt,

De boterprijs daarentegen wordt juist weer iets vaster, waardoor boter relatief iets beter renderend wordt dan room. Nog een opvallende beweging is dat boterolie nu duidelijk boven het roomequivalent zit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden