Shutterstock

Nieuws melk

Eerste vogelgriepvaccin koeien klaar voor test in VS

Donderdag 10:00 uur - Klaas van der Horst

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft akkoord gegeven voor een veldproef met een vaccin tegen vogelgriep bij koeien. Deze stap komt vier maanden na de eerst vraag aan bedrijven of zo'n vaccin kon worden ontwikkeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Landbouwminister Tom Vilsack heeft goede hoop op een echt werkzaam vaccin, al moet het vaccin dat nu wordt getest zich nog bewijzen.

De veldproef komt op een moment dat verspreid over dertien deelstaten ruim tweehonderd melkveebedrijven te kampen hebben met een besmetting. Gevolg daarvan is: zieke koeien, een lagere productie, extra toezicht op de melkstroom (pasteurisatie doodt het virus) en zorg bij consumenten. Vlees van besmette dieren wordt overigens ook extra gecontroleerd. Mensen kunnen besmet raken door rauw vlees en onvoldoende verhitte melk. Overigens zijn ook diverse melkveebedrijven in Canada besmet geraakt met vogelgriep.

Minder melkproductie
Koeien die besmet zijn met vogelgriep produceren volgens Amerikaanse deskundigen 10% tot 25% minder melk. Dat heeft dus een flinke impact op de productie per bedrijf en (in mindere mate) op de melkaanvoer als geheel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden