Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Verwachtingen voor snijmaïs lopen erg uiteen

10 September 2024 - Alex Jurvillier

Reuring op de ruwvoermarkt komt vooral van snijmaïs. De nieuwe oogst komt eraan, maar hoe die gaat worden is nog een groot vraagteken. De grondstoffenmarkt was afgelopen week behoorlijk in beweging. Dat werkt door in de bijproducten. Het valt daarbij op dat er relatief veel vraag is naar bierbostel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat doet een op z'n zachtst gezegd uitdagend groeiseizoen voor snijmaïs? Het antwoord krijgen we vanzelf. Vooralsnog is het een beetje tasten in het duister. Hectares maïs staan er in principe voldoende, maar de stand is erg wisselend. Voor de erg laat gezaaide maïs is dat geen verrassing. De op tijd gezaaide percelen zijn niet allemaal even goed door de koele en natte lente en begin van de zomer gekomen. Dat is terug te zien in de prijzen voor maïs op stam. Vorige week kwamen er enkele transacties voorbij tot €3.000 per hectare goede, egale percelen. De prijzen staan wat onder druk en inmiddels worden ook prijzen genoemd van €2.000 tot €2.500 per hectare. Veel handel is er niet. Kopers wachten af en lijken te denken dat er nog wel wat af kan als de hakselaar erin moet. 

De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs van oogst 2023 doet een stapje terug naar €95 per ton. Het zijn vooral veehouders die tekortkomen die wat bijkopen. Een markt voor de koopjesjager is het bepaald niet.

De DCA Indicatieprijs voor bierbostel trekt ietsjes aan, naar €3,55 per procent droge stof. De vraag is goed en misschien wel iets te goed in verhouding tot het aanbod. Bierbostel is een bekend product voor veel veehouders, dat ook nog eens jaarrond te krijgen is. De grondstoffenmarkt is wat in beweging en het kan volgens enkele leveranciers geen kwaad eens verder te kijken. Afhankelijk van de aanvulling in het rantsoen die gezocht wordt, zijn er prijstechnisch interessante producten te krijgen. Voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €50 per ton.

De graanoogst viel niet mee en dat is en blijft ook merkbaar bij stro. Het aanbod van tarwe- en gerstestro is krap. Akkerbouwers met stro in de schuur houden de deur dicht. 'Stro is er op zich wel, maar ze vragen er de hoofdprijs voor', aldus een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro trekt aan naar €160 per ton, gerstestro blijft gelijk op €155 per ton.

In graszaadhooi is nauwelijks handel. Veehouders die graag graszaadhooi voeren hebben wel een voorraadje en ten opzichte van stro is graszaadhooi aan de prijs. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €185 per ton. Voor wat betreft weidehooi, is de DCA Indicatieprijs voor deze week onveranderd. Daarmee staat de Indicatieprijs op €190 per ton. Net als in graszaadhooi is er in weidehooi weinig handel. 'Dat past ook wel bij deze tijd van het jaar, geeft een fouragehandelaar aan.

De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft eveneens gelijk op €80 per ton. Najaarsgras is een stuk goedkoper, maar een goede eerste of tweede snede waar de koeien melk op geven of wat geschikt is voor geiten, zit rond de €80 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden