Agrifoto

Achtergrond Stikstofstemming

Weg uit stikstofkeurslijf vereist meer scherpte

6 September 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie hebben deze week weer voor aardig wat reuring en verontwaardiging gezorgd in het Haagse politieke en mediacircus. Hun uitlatingen over het NPLG, over de wolf en de nationale koppen op het Nederlandse natuurbeleid zijn niet overal even goed gevallen. In de landbouw en meer in het algemeen in de minder dichtbevolkte gebieden ligt dat toch anders. Maar er moet ook worden geleverd.

Wiersma had in haar brieven ook geruststellende woorden over het stikstofbeleid en kondigde zelfs een nieuwe stimuleringsregeling aan voor innoverende boeren, waaronder steun voor luchtwassers en nieuwe emissiearme stallen. Met dat laatste sluit ze aan bij het Brabantse beleid. Ook staat minister Wiersma nu expliciet een latere oogst van akkerbouwgewassen (ook maïs) toe.

Later oogsten, minder verliezen
Volgens de minister zal 'een latere oogst van een nog groeiend gewas met een later ingezaaid vanggewas' nagenoeg zeker niet nadelig uitpakken, want het zal 'tot minder stikstofverliezen leiden dan een vroege oogst van onrijpe gewassen en een vroeger ingezaaid vanggewas'. Ook wijst ze op het belang van een goede bodemstructuur voor de ontwikkeling en groei van (vang)gewassen, en daarmee de mogelijkheid tot het opnemen van stikstof uit bodem. Ze doet dit op advies van de CDM, de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet, maar had die onder haar voorganger ook zo'n advies gegeven?

Minister steunt, Raad van State twijfelt
Echter, of de minister de landbouw helpt met haar steunregeling voor luchtwassers en emissiearme stallen - wat ook in Brabant wordt vereist - is maar zeer de vraag. De brief van de minister hierover werd op 2 september naar de Tweede Kamer gestuurd. Twee dagen later haalde de Raad van State de vergunning onderuit van een Reuselse veehouder, juist vanwege de daar vereiste luchtwasser, met het argument dat dit kort gezegd nog onbewezen techniek is en dat ook de bestaande handreiking te weinig steunt op harde meetgegevens.

Data-oogst voor milieujuristen
De veehouder moet nu een nieuwe vergunning aanvragen, met meer data, iets wat bijna zeker ook veel meer veenhouders moeten doen. Bijvangst van deze zaak voor de milieuactivisten is dat ze straks zonder veel moeite alle adressen van de betreffende veebedrijven kunnen opvegen. Met haar subsidieregeling loopt de minister het gevaar om een nieuwe ronde van gemakkelijk aanvechtbare vergunningsaanvragen uit te lokken.

Meer scherpte nodig
Als de minister iets wil doen aan alle stikstof-, en mestproblemen, moet ze eerst voldoende, stevig onderbouwde basiszekerheid bieden. Ze wil dat ook doen, met onder meer een nieuwe rekenkundige ondergrens, zoals de provincies hebben gevraagd. Maar ook daar lijkt ze (of, feitelijk haar ambtenaren) niet helemaal de juiste scherpte te hebben.

Over de ondergrens schrijft ze aan de Tweede Kamer: "Een rekenkundige ondergrens geeft weer welke berekende stikstofdepositie met het model wetenschappelijk voldoende zeker is om toe te schrijven zijn aan een project. De stikstofdepositie beneden de ondergrens is niet toerekenbaar aan het project en wordt niet betrokken in een voortoets of passende beoordeling. Zodoende geldt ook de cumulatietoets niet voor deposities onder de ondergrens."

Wel cumulatie
Dit is niet zoals het in de Europese Richtlijn wordt beschreven. Daar wordt juist wel uitgegaan van onder meer cumulatie op gebiedsniveau (artikel 6, lid 3). Het zou triest zijn als hierdoor de milieujuristen weer lachend klaarstaan om op het verkeerde been gezette boeren op te vangen.  

Nieuw beleid kost tijd en een goede onderbouwing daarvan zeker. Maar zelfs binnen de eigen kring van de landbouw zijn er genoeg gevestigde belangen die tegen nieuwe inzichten en schijnbaar logische stappen zijn.

Gemeten of berekend?
Uit recent onderzoek van Herman de Boer is duidelijk gebleken, op basis van metingen, dat de gasvormige verliezen uit koemest ruim 9% bedragen, en niet alleen uit ammoniak bestaan. Toch zijn er nog steeds wetenschappers van een andere school die zwaaien met oude, berekende verliezen van ongeveer 3%. Het roept in ieder geval vragen op over de waarde van nieuw onderzoek als oude inzichten de boventoon blijven voeren.

Poetin dwingt tot koerswijziging
De wil om te veranderen is er echter bij het nieuwe kabinet. Die is er ook bij de Europese Commissie, zo gaf de oude en nieuwe commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan. Na eerst haar oude rechterhand Frans Timmermans ruim drie jaar de tijd te hebben gegeven om het de landbouw zo moeilijk mogelijk te maken, is het nu tijd voor een boervriendelijker koers en een inzet op strategische voedselzekerheid. Met dank aan Vladimir Poetin is dat besef nu goed doorgedrongen in Brussel (al schijnt de EU via omwegen nog steeds wel zo'n 40% van het geïmporteerde gas uit Rusland te halen).

Steun waar nodig
Belangrijke inspiratie voor haar nieuwe koers wil Von der Leyen halen uit een rapport dat is opgesteld onder leiding van een Duitse professor, die luistert naar de mooie boerenachternaam Strohschneider. De inzet is om het GLB boervriendelijk en minder bureaucratisch te maken (waar hebben we dat meer gehoord?), en de steun vooral te laten landen bij de kleinere bedrijven, niet bij de hectarestapelaars en nieuwe rijken uit de tech- en financiële wereld die opeens een landelijke droom hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeewind 8 September 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10910262/weg-uit-stikstofkeurslijf-vereist-meer-scherpte]Weg uit stikstofkeurslijf vereist meer scherpte[/url]
Klaas ik ben het bijna helemaal met je eens. Je hebt het niet geschreven maar dat durf ik hier wel: minister Wiersma doet in ieder geval 2 dingen tegelijk nl nr 1 Is tijd kopen voor het maken van nieuwerapporten en inzichten voor gewenning aan nieuw beleid en nr al errder gestart het charmeoffensief in Brussel en onze medestanders voorbereiden op nieuw beleid. Hierbij zijn de boerenprotesten ook herl belangrijk geweest en ze weten in Brussel dat de boeren zo terug zijn indien nodig en de stemmen naar rechts vormen een groot gevaar in de toekomst Wat kan ze nu al doen : al de analyse rapporten van Sticting Agrifacts zou ik inbinden en nummeren en vervolgens basis laten vormen waar het huidige beleid op zou wijzigen van drempelwaarde, KDE , eerlijke Nitraatgehaltes, fouten in Aerius , corruptie in Ecologische beoordelingsrappirten van ingenieursbureaus, corruptie in regio analyse van de Eecologische Autoriteit, overtrokken aanpak van Nbeleid en gebruikte terminlogie, internationale richtlijnen voor ondergrens Aeriys berekeningen ivm grensvlakken in natuurgebieden en beleid sdiscriminatie , Europese keuze voor Nederland als 1 gebied versus regio’s ivm nitraat gehalten enz bv alle normen worden gehaald juist voor Nitraat in derogatie gebieden ( meneer de Boer van de WUR krijgt dus 100% support voor gebruik van dierlijke mest) , huidige daling in omvang veestapel en bedrijfsbeëindigers en alle inzet op innovaties( bv ook vele gegevens luchtwassers België, Duitsland en Denemarken)leiden op dit moment al tot een verlaging van de N- depositie van ….%%%%%%( ik denk zeker 20%)Dus: tijd nodig voor wetenschappelijke onderbouwing met nieuwe eerlijke wetenschappers die geen last hebben van blauwtong ( pennelikkersvirus wie betaalt bepaalt!!!) Vraag niets aan Raad van State=== D66 bolwerk van Tjeerd de Groot en Tommy de Graaff
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Minister Wiersma laveert tussen Brussel en boer

Achtergrond Stikstof

Onderzoek ruimt barrière stikstof op voor PAS-melder

Achtergrond Stikstofstemming

Rummenie heeft meer nodig dan stikstofbril

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius en de steeds groter wordende stikstofhobbel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden