Shutterstock

Analyse melk

Adempauze op vloeibare zuivelmarkt, geen rust

5 September 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt blijft volop in beweging, al zakten de DCA-noteringen voor room en magere melkconcentraat deze week heel licht terug en zat er voor boter ditmaal slechts een klein plusje in. De prijzen voor rauwe melk blijven oplopen. In Nederland harder dan in Duitsland, dat wel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een adempauze in een vloeibare markt die op een historisch hoog niveau staat. Voor zowel kopers, verkopers als tussenpersonen voelen de hoge prijzen onwennig aan en leeft de vraag sterk waar het verder heen moet met de prijzen. Rust is er mede daardoor niet in de markt.

Ondanks de hoge prijzen is de situatie van vraag en aanbod niet echt veranderd. De melkaanvoer daalt, de beschikbaarheid van product is klein en de vraag naar zuivel blijft.

Wel valt te horen dat met name de retail weinig zin heeft om de sterk gestegen prijzen te betalen. Er is weerstand, maar de vraag is ook wat het alternatief is. In Nieuw-Zeeland en ook in de Verenigde Staten liggen diverse zuivelprijzen een heel stuk lager, maar daarmee is er hier nog geen goedkoper product beschikbaar. In heel Noordwest-Europa loopt de melkaanvoer terug en zelfs in Polen.

Vloeibaar product is per definitief al heel moeilijk van ver weg te halen, maar zelfs een goed vervoerbaar product als boter is niet zomaar vanuit een relatief goedkope regio, zeg Nieuw-Zeeland, hierheen te halen, ook al is er een bruto prijsverschil van zo'n €1.700 per ton en volgens handelaren netto zo'n €600 verschil. Importeren is ook nog eens tijdrovend.

Het alternatief van meer melk hierheen halen, lijkt geen alternatief, want nergens in de wijde omtrek is er veel melk te vinden. Wie in Nederland vrij beschikbare Nederlandse spotmelk wil hebben, betaalt tussen de €63 en €67 per 100 kilo. In Duitsland liggen de prijzen lager, maar Duitse melk kan niet voor elk product worden ingezet.

Voor room wordt deze week iets minder geld betaald dan vorige week. Met prijzen van bijna €10.000 per ton en soms meer lijkt toch een soort bovengrens bereikt.

Ook magere melkconcentraat is deze week goedkoper dan vorige week. Toen was de prijs voor concentraat zo hoog dat diverse melkpoederproducenten besloten om hun grondstof toch maar niet te verpoederen, maar gewoon te verkopen. Het extra aanbod van concentraat liet de prijs dalen. De prijs van weiconcentraat steeg ondertussen amper meer, maar weipoeder stijgt nog wel steeds in prijs.

Toch is het niet te verwachten dat de prijzen voor vloeibare zuivel de komende tijd echt gaan dalen. Daarvoor blijft niet alleen het aanbod te klein, ook de oplopende kaas- en melkpoederprijzen geven daar geen aanleiding toe. Dit sluit niet uit dat er eens een correctie optreedt, maar dan zal dat gebeuren vanuit de vraag- en niet vanuit de aanbodkant.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden