Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Handel in nieuwe maïs begint aarzelend

3 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Wat gaan de opbrengsten en voederwaardes van maïs doen? Dat is de vraag die boven de ruwvoermarkt hangt. Een bevredigend antwoord zal nog wel even op zich laten wachten. Op de bijproductenmarkt zien we de eerste campagneproducten verschijnen en in kuilgras sluiten vraag en aanbod niet helemaal op elkaar aan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een late start van het seizoen, dat bovendien lang en nat en koel was, is niet direct een ideaal maïsjaar. Verschillen tussen percelen zijn groot. Van maïs die er prachtig op staat tot percelen met verzopen plekken of waar geen massa op zit. De kolf moet het uiteindelijk doen voor de voerderwaarde. Op de laat gezaaide percelen die er matig opstaan is het twijfelachtig of er een goede kolf in komt en of de plant nog voldoende tijd krijgt om fatsoenlijk af te rijpen. De eerste hakselaars zijn inmiddels gesignaleerd, maar het duurt nog wel een paar weken voor de oogst echt los gaat, zo verwachten handelaren.

Handel in maïs op stam is beperkt. Voor een mooi egaal perceel wordt volgens insiders circa €3.000 per hectare betaald. Veel belangstelling om op een dergelijk prijsniveau nu wat vast te leggen is er beperkt. Kopers lijken het erop te wagen dat als de oogst echt begint prijzen zullen dalen. Ook de rekening-courant moet het aankunnen, zo laten sommige doorschemeren. De melkprijs zit wat in de lift, maar de afvoer van mest hangt als een molensteen om de nek van veel veehouders.

Klem
Met de handel in snijmaïs van de oogst van 2023 is het ook nog niet gebeurd. Sommige veehouders komen net wat te kort en moeten wel bijkopen. Aanbod is er wel maar het zijn bepaald geen weggeefprijzen. Verkopers weten ook dat de kopers met de vingers tussen de deur zitten. De DCA Indicatieprijs voor goede snijmaïs van oogst 2023 is iets gestegen naar €100 per ton.

De vraag naar steekvaste bijproducten is goed volgens verschillende handelaren. Energie in de voorjaarskuilen valt niet overal mee een veehouders willen dat graag aanvullen in het rantsoen. Granen en soja stonden de laatste weken echter onder druk. De ruimte naar boven voor de bijproducten is daardoor beperkt. Het is wel lonend om verschillende beschikbare producten eens kritisch tegen het licht houden. Er zitten behoorlijke verschillen tussen de voederwaardeprijzen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft stabiel op €3,50 per procent droge stof.

Campagneproducten
Vorige week is Avebe met de zetmeelcampagne begonnen. Daarmee komen ook de eerste aardappelvezels beschikbaar. Daar worden prijzen van circa €45 per ton genoemd. De vraag valt nog mee. De piek in de vraag ligt normaal rond de maïsoogst als de aardappelvezels als afdek over de kuil kunnen. Het grootste campagneproduct, (bieten)perspulp laat nog even op zich wachten.

Aanbod van aardappelbijproducten uit de fritesindustrie blijft stabiel goed. Voeraardappelen is een ander verhaal. Die zijn en blijven lastig te krijgen. "Een restje uien van de vorige oogst en afgekeurde plantuien zijn makkelijker te krijgen dan voeraardappelen", aldus een handelaar. Door een gebrek aan pootgoed zijn er dit seizoen minder courante rassen gepoot en mogelijk dat - als de aardappeloogst echt op gang komt - er mede daardoor meer voeraardappelen beschikbaar komen. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen heeft een stapje terug gedaan naar €50 per ton.

Brede range
Vraag naar kuilgras met goede gehaltes is er wel. Dat wordt alleen beperkt aangeboden. Nette later geoogste snedes zijn beter te krijgen, maar daar bieden kopers dan weer niet de hoofdprijs. Voor topkwaliteit kuilgras worden bedragen genoemd tot €85 à €90 terwijl de bodem voor najaarsgras op circa €65, €70 zit. De DCA Indicatieprijs doet een stapje terug naar €80 per ton met zoals geschetst een vrij brede range.

In stro en graszaadhooi is niet gek veel handel. De oogst is achter de rug, de klampen op de wendakkers zijn opgehaald en akkerbouwers laten de balen die net in de schuur staan niet makkelijk los. Voor zowel tarwe- als gerstestro blijft de DCA Indicatieprijs stabiel op €155 per ton.

Graszaadhooi komt uit op €185 per ton. In weidehooi is het eveneens niet druk. De prijs blijft stabiel op €190 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden